EL MALIKİ İLE GÖRÜŞTÜ
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Irak başbakanı Nuri Elmaliki ile Bağdat'ta bir araya geldi. Başbakanlık binasındaki görüşmede konuşan Maliki Irak'ın bütün ülkelerle ortak çıkar, karşılıklı saygı ve içişlere karışmamak üzerine yapılı iyi ilişkiler içinde olmak istediğini belirtti. Maliki ayrıca "Bölgedeki son durum tüm tarafların işbirliği içine girmesini gerektiriyor" dedi. İki ülke arasındaki ilişkileri değerlendiren Maliki, şöyle konuştu:
"Son gelişmeleri iki ülke halkı memnuniyetle karşıladı. Irak ile Türkiye arasında istikrarlı ve güçlü ilişkiler içinde olmak istiyoruz” dedi. Maliki konuşmasında "Şahıs ve hükümetler değişse dahi iki ülke arasında istikrarlı ilişkilerin baki olmasını hedefliyoruz ve bu konuda ufkumuz çok geniş" dedi.
"Terörle mücadele ve güvenlik konusunda birlikte atılacak çok adımlar var" diyen Maliki, "Irak bölgede ani kararlar ve refleksli politikalardan uzak istikrarlı bir politika yürütüyor" diye konuştu.
Öte yandan Davutoğlu bölgedeki gelişmeler başta olmak üzere her açıdan iki ülke arasında işbirliği yapılması gerektiğini belirtti. Davutoğlu Maliki'nin Ankara ziyareti için iki ülke arasındaki ortak komisyonların hazırlık yapmasının da önemine değindi. Davutoğlu ayrıca Irak'taki terör saldırılarını kınayarak, "Irak'a yapılan saldırı Türkiye'ye de saldırı sayılır. Bu konuda istihbarat dahil her konuda işbirliğine hazırız" dedi.
Davutoğlu konuşmasında Irak ve Türkiye'nin bölgede mezhep ve etnik çatışmalara karşı olduklarını ve bu konuda bölgede daha geniş çalışmalara ihtiyaç olduğunu bildirdi. Bölgedeki gelişmelerle ilgili ve özellikle Suriye konusunda iki ülke arasında ikili danışmanın katlanması gerektiğini vurguladı. Davutoğlu Irak ziyareti çerçevesinde kutsal Necef ve Kerbela kentlerini de ziyaret edecek.