CENEVRE 2 Konferansı'na katılmak üzere İsviçre’nn Montrö kentinde bulunan bulunan Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu, konferans öncesinde BM Genel Sekreteri Ban Ki- Moon ile ikili görüşme gerçekleştirdi.
Görüşmede, Suriye’de krize çözüm bulma çabalarında çok kritik bir noktada bulunulduğunu kaydeden Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Cenevre 2’nin başarılı olması için Türkiye’nin elinden geleni yapacağını, Suriye’de barışçıl bir çözümün Türkiye için hayati bir önem arzettiğini belirtti.
Cenevre 2 Konferansı’nın zemininin Haziran 2012’de kabul edilen Cenevre 1 Bildirisi ile BM Genel Sekreteri’nin taraflara gönderdiği davet mektubu olduğunu hatırlatan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bu çerçevede, öncelikli amacın tarafların karşılıklı rızasıyla oluşturulacak tam icra yetkisine sahip bir geçiş yönetimi kurulması olduğunu, rejimin toplantının amacını ve hedefini saptırmak yönündeki girişimlerine izin verilmemesi gerektiğini vurguladı. Dışişleri Bakanı Davutoğlu ayrıca, geçtiğimiz hafta içinde Şanlıurfa’da Suriyeliler'in kaldığı barınma merkezinde BM Mülteciler Yüksek Komiseri ve komşu ülke dışişleri bakanlarının katılımıyla düzenlenen toplantıya atıfla Suriye’deki insani trajedinin giderek kötüleşmekte olduğuna işaret etti ve Türkiye’nin Cenevre 2 sürecinden insani durumun iyileştirilmesine yönelik somut adımların da çıkmasını beklediğini belirtti.
Cenevre 2 Konferansı’nın gerçekleşmesi için bugüne kadar yaptığı katkılar için Türkiye’ye teşekkür eden Genel Sekreter Ki-moon, sürecin önümüzdeki kritik aşamasında da Türkiye’nin yardım ve katkılarının devamının beklendiğinin altını çizdi.

ZA(SS)