ADINI 'İslam Devleti' olarak değiştiren, kamuoyunda daha çok 'Irak Şam İslam Devleti' olarak tanınan IŞİD ile ilgili analiz haber yayınlayan Alman Die Welt gazetesi, örgüte Araplar'ın dışında en çok Türklerin katıldığını yazdı. Gazete, kullandığı haberinde "IŞİD’in Türk Birliği" başlığını kullandı.
Gazetenin Budapeşte bürosundan Boris Kalnoky imzasıyla yayımlanan haberde, IŞİD’e Avrupa’nın bir çok ülkesinden militan katılımı olmasına karşın, Arap olmayan ülkelerden IŞİD saflarında savaşanların en çok Türkler'in bulunduğu öne sürüldü.
Avrupa ülkelerinin istihbarat birimlerine göre, Avrupa’dan 1200 dolayında militanın Türkiye üzerinden Suriye’ye geçerek IŞİD saflarına katıldığı belirtilen haberde, bunların  savaştıktan sonra yine Türkiye üzerinden Avrupa’ya döndüğü, bunun AB ile Türkiye ilişkilerini yakın zamanda olumsuz etkilemesinin kaçınılmaz olacağı savunuldu.
"IŞİD’İN YÜZDE 10’U TÜRK"
Yazıda, "Ankara’nın elindeki bilgilere göre, IŞİD saflarına katılan Türk vatandaşlarının sayısı 1000'i aşmış durumda" ifadelerine yer verilirken, 10-15 bin dolayında olduğu tahmin edilen IŞİD militanlarının en az yüzde 10'unun Türk olduğu iddia edildi.
Almanya, Fransa, Belçika, Avusturya ve diğer Avrupa ülkelerinin vatandaşı olan Türk kökenlilerden de IŞİD’e katılım olduğuna vurgu yapılan haberde, böylece IŞİD içerisinde Türk unsurunun önemli yer tuttuğuna dikkat çekildi.
EĞİTİLEN MİLİTANLAR TÜRKİYE’YE GÖNDERİLDİ
Medyada yer alan ve IŞİD komutanlarına ait olduğu öne sürülen kimi iddialara göre, çok sayıda Türk kökenlinin IŞİD tarafından eğitildikten sonra tekrar Türkiye’ye döndüğü kaydedilen haberde, Türkiye’de pasif durumda bekleyen militanların zamanı geldiğinde Türkiye içerisinde harekete geçeceği iddiaları da yer aldı.
Türkiye’nin IŞİD’e, Esad’a karşı savaşması konusunda başından beri destek verdiği belirtilen Die Welt’in analiz haberinde, şimdi IŞİD’in Türkiye’yi tehdit eder hale gelmesinin tam bir ironi olduğu belirtiliyor.
Haftalardan bu yana Türkiye’nin Musul Başkonsolosu da dahil 50 personelin IŞİD’in elinde rehin olduğunu hatırlatan Die Welt gazetesi, "Ankara sorunu çoktan çözmüş durumda. Kim rehineler konusunda haber yaparsa, soluğu mahkemede alıyor. Böyle olunca, kamuoyunda rehine sorunu diye de bir şey yok" diye yazdı.