ALMANYA'nın Münih kentindeki Schwabing Kliniği’nde Türk şeker hastaları için Türkçe bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Başhekim Dr. Joachim Günther burada, şeker hastalarının kör olma olasılığının yirmi kat daha fazla olduğunu söyledi. Başhekim Günther, hastaların yılda en az bir kez gözlerinin arkalarını da kontrol ettirmeleri gerektiğini belirtti.
ERKEN TEŞHİS VE TEDAVİ ÖNEMLİ
Başhekim Dr. Joachim Günther, şeker hastalığına bağlı görme kaybının, gözün ağ tabakasında oluşan ödem ya da sıvı birikiminin görme hücrelerini bozması veya oluşan yeni damarların kanaması sonucu olduğunu belirtti. Şeker hastalığının görme duyusunun en önemli düşmanlarından biri olduğuna dikkati çeken başhekim Günther şunları söyledi:
"26 ile 65 yaşları arasında oluşan körlüklerin baş nedeni şeker hastalığıdır. Şeker hastalarının gözlerinde meydana gelebilecek hasarlar konusunda eğitilmeleri gerekli. Zamanında yapılacak lazer tedavisiyle körlük önlenebilir. Bu tedaviden korkmamak gerek. Aksine tedavi edilmediği takdirde körlüğün kaçınılmaz olduğu bilinmeli. Şeker hastaları, çocuk ise ergenlik çağında, erişkin ise teşhis edilir edilmez göz tedavi yaptırmalı. Ağ tabakasında oluşan bozuklukların derecesine göre 3 ilâ 6 aylık aralıklarla muayene olmalılar. Ayrıca şeker hastalarının hipertansiyon, kan yağlarının yükselmesi gibi sorunlarını tedavi ettirmeleri, kan şekeri seviyesini belirli bir seviyede tutmaları gerekir."

Aİ(SS)