LYNGBY Teknik Üniversitesinde görevli çevre mühendisi Kaare Press Kristensen Avrupa’nın 'En çevre dostu' evini inşa etti.
Evi, en çevre dostu ve en çok enerji tasarrufunu sağlayan ev olarak Danimarka ve AB tarafından da tescillenen Kaare Press Kristensen, evinin büyük ilgi gördüğünü, başta BBC gibi büyük medya kuruluşları olmak üzere Dünyanın önde gelen medya kuruluşlarının haber yapmak için evini ziyaret ettiklerini söyledi. Kaare Pres Kristensen evinin neden en çevre dostu olduğunu ’ya anlatırken, şöyle dedi:
"Evimizi satın aldığımızda burada eski bir bina vardı. Temelden ev inşa edeceğim için çevreyi en az kirleten, hem de en çok tasarrufu sağlayan ev olsun istedim. Evimin elektrik ihtiyacı güneş enerjisinden sağlanıyor. Elektrik parası vermediğim gibi elektrik satıyorum. Evin duvarları çok kalın ve içi izolasyonlu olduğu için ısıtmaya ihtiyaç bile duymuyoruz. Kışın sıcak, yazın serin doluyor ve tavandaki pencere ve pencerelerdeki özel havalandırma sistemi ile sıkıntı çekmiyoruz. Kışın ortasında sıcaklık 30 dereceye kadar çıkabiliyor. Evde su ihtiyacını yağmur suyundan karşılıyoruz. Bahçede çim zeminin altındaki 4 tonluk tank sayesinde su sıkıntısı çekmiyoruz. Çamaşır, bulaşık makinelerinde, tuvalette, bahçeyi sularken yağmur suyu kullanılıyor. Ayrıca yağmur suyunda kimyasal madde ve kireç bulunmadığı için makineler daha uzun ömürlü oluyor, çamaşır ve bulaşık daha temiz oluyor. Hiç ilaç kullanmıyoruz. Mutfak ve diğer alanlarda kullanılan ağaçlar yasa dışı kesilen ve kimyasal madde içeren ağaçlar değil. Yani binada kullanılan hiçbir malzemede zehirli madde yok."
ARABA YERİNE BİSİKLET
Kaare Press Kristensen, çöpleri de maddelerine göre ayırt ettiklerini, pil ve benzeri maddeler için ayrı ve üzerinde uyarı işareti bulunan özel bir kasa bulunduğunu söyledi. Kristensen, dostlarının kendisine, "Bu işlerle uğraşacağına neden kendine bir araba almıyorsun?” Su sistemine ödediğin para ile bir araba alabilirdin"gibi sözler sarf ettiklerini belirterek şöyle dedi:
"Ailece bisiklet kullanıyoruz. Böylece araba kullanıp çevrenin kirletilmesine katkıda bulunmuyoruz. Böylece daha sağlıklı oluyoruz. Benim evimin giderleri, diğer komşu evlerin giderlerinin sadece 8 de 1'i kadar."
 Kaare Press Kristensen eviyle ilgili tüm teknik bilgileri, temel atmadan kullanıma açılıncaya kadar broşür haline getirdiğini ve ilgilenenlere evini gezdirip broşür verdiğini belirterek, şöyle konuştu:
"İisteyenler İnternet üzerinden de bilgi alabilir. İnsanlardan bilgi gizlemek yerine herkesin çevreyi koruma ve tasarruf adına beni taklit etmelerini isterim."
Kristensen, Türkiye’de imkanların daha geniş olduğunu belirterek Türklerin özellikle güneş enerjisinden ve yağmurdan yeterince yararlanamadıklarını söyledi.

ÜT(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)