Der Spiegel: Alman Hükümeti, Ermeni Soykırımı Kararına Mesafe Koyacak
Der Spiegel dergisi, Alman hükümetinin, Haziran ayı başında Federal Meclis'in 1915 olaylarına ilişkin aldığı karara mesafe koyacağını iddia etti.
Haberde, Alman milletvekillerinin İncirliküssündeki askerleri ziyaret edebilmeleri için Alman hükümetinin Türk hükümetine yönelik bir jest yapmayı planladığı belirtildi.
HÜKÜMET KARARA MESAFE KOYUYOR
Alman Dışişleri Bakanlığı ile Başbakanlığın, Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert'in medyanın önüne geçerek hükümet adında Federal Meclis'in kabul ettiği 1915 olaylarına ilişkin karara mesafe koyması için açıklama yapması konusunda anlaştığı ifade edilen haberde, Almanya'nın Türkiye'nin talebine karşılık vereceği kaydedildi.
HUKUKİ ÖNEMİ YOK
Seibert'in söz konusu kararın Alman hükümeti için bir bağlılığı olmadığını ifade edeceği aktarılan haberde, ayrıca bu kararın herhangi hukuki önemi olmayan Alman Meclisi'nin siyasi bir açıklaması olduğunu açıklayacağı savunuldu.
AÇIKLAMAYI KİMİN YAPACAĞI TARTIŞILIYOR
Bu açıklamayı kimin yapacağı konusunda görüşmeler yapıldığı, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in bu rolü üstlenmek istemediği, Başbakan Angela Merkel'in bunu açıklamasının ise söz konusu olmadığı, sonuçta Seibert'in böyle bir açıklama yapması konusunda anlaşmaya varıldığı kaydedildi.
MERKEL İYİ BİR FİKİR OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORMUŞ
Haberde, bu açıklamanın Alman hükümetinin görüşünde bir değişiklik teşkil etmeyeceğine dikkat çekilerek, Merkel'in daha önce söz konusu Meclis kararını iyi bir fikir olarak görmediği, Dışişleri Bakanı Steinmeier'in de 1915 olaylarına ilişkin "soykırım" ifadesini kullanmaktan kaçındığı belirtildi.