ÇALIŞMAK üzere Almanya’ya gelen birinci kuşak Türkler, yarım yüzyılı geride bıraktı. Yıllarca zor şartlarda çalışan Türkler çeşitli hastalıkların pençesinde bulunuyor. Genelde yaşlılıkla birlikte ortaya çıkan demans hastalığı da artık Almanyalı Türklerin literatürüne girdi.
Yaklaşık 1,4 milyon Alman'ın demans hastası olduğu Almanya’da, yaşlanan birinci kuşak Türkler'den yaklaşık 180 bini demans hastalığının çeşitli evrelerinde bulunuyor. Uzmanlara göre, dini ve kültürel nedenlerle daha içe kapanık bir yaşam süren ve sosyal yaşamdan kopuk yaşam sürdüren Türkler, yalnızlık, depresyon ve mutsuzluk gibi nedenlerle Almanlar'a göre daha erken yaşlarda demansa yakalanıyor. Hastalığa yakalanıldığında da genelde utanma duygusu ve hastalıkların genelde gizlenmesi yoluna gidildiği için hastalık ilerleyene kadar yardım alma yoluna pek gidilmiyor. Genelde aile içerisinde bakım yolları arandığı için, hasta olan kişi kadar ailedeki bakımı yapan kişiler için de zor bir dönem oluyor tedavi süreci olarak nitelendiriliyor.
Devlet tarafından demans hastaları ve bakıcılarına sunulan haklar yeterince bilinmediğinden, bunlardan gerektiği gibi yararlanmak da Türkler açısından pek mümkün olmuyor. Demans hastası olan veya ailesinde bu hastalığa yakalanan Türkler için bilgilendirme toplantıları yapıldı. Hamm DİTİB Fatih Cami’nde 'Grüner Damen und Herren' adlı bakım kuruluşu işbirliğiyle demans konusunda Türkçe bilgilendirme yapıldı. Demansın artık birinci kuşak Türklerin literatürüne girdiğini belirten Aile danışmanı ve yaşlılık terapisti Timuçin Gülensoy, Türklerin bazı hastalıkları hala tabu olarak gördüğü için, sunulan imkanlardan yeterince yararlanamadıklarını söyledi. Türkler'in "Anneme veya babama bakıyorum. Bunu da para için yapmıyorum" anlayışında olduğuna değinen Gülensoy, ailesinde veya çevresinde demans hastası olan kişilerin mutlaka sağlık kasaları aracılığıyla gerekli yardımlar için başvuru yapmalarını önerdi. Demansın hasta kişi kadar bakıcılar açısından da zor bir hastalık olduğunu kaydeden Gülensoy, tüm aile bireylerinin desteğe ihtiyacı olduğunu dile getirdi.
'Grüner Damen und Herren' ve Fatih Camii işbirliğiyle demans konusunda bilgilendirme kursları düzenleyeceklerini kaydeden Timuçin Gülensoy, Hamm ve çevresinde oturanların 02381 876 78 40 nolu telefon ya da [email protected] email adresinden kendilerine ulaşarak Ocak ayından itibaren verilecek ücretsiz kurslara kayıt yaptırabileceklerini söyledi. 5 hafta boyunca Cuma günleri kurslarda, demans hastalığının nedenleri, belirtileri, teşhisi, tedavi olanakları, evde uygulanabilecek pratik bilgiler, bakıcıların zorluklarla nasıl başa çıkacağına dair bilgiler, demans türleri ve dereceleri, hasta ve bakıcılarına verilen yardım miktarları konularında Türkçe olarak katılımcılara bilgiler verilecek.