DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, Nürnberg'te 9 Eylül 2000 tarihinde seyyar çiçekçilik yaparken, NSU üyeleri tarafından öldürülen Enver Şimşek'e ilk müdahaleyi yaparak 2 gün daha yaşama tutunmasına vesile olan evli ve 1 kız çocuk babası, ilk yardım uzmanı, 39 yaşındaki Andreas Heuler'e teşekkür mektubu gönderdi. Mektup, Nürnberg Başkonsolosu Asip Kaya tarafından Andreas Heuler'e verildi.
Başkonsolosluk makamında yapılan mektup teslimini çok sayıda Türk ve Alman gazeteci izledi. Münih'te devam eden NSU davasında tanık olarak dinlendikten sonra Enver Şimşek'e ilk yardımı yaptığı açıklanan Anderas Heuler'e Başkonsolos Asip Kaya'da teşekkür ederek, Ahmet Davutoğlu'nun kendisini ve ailesini Türkiye'ye davet ettiğini bildirdi. Davutoğlu Almanca yazılı mektubunda özet olarak şu satırlara yer verdi:
"Esasen siz, ırkçı teröre kurban verdiğimiz masum bir vatandaşımızı kısa süreliğine de olsa hayata bağlamakla, sorunun milliyetten değil, zihniyetten kaynaklandığını da teyit etmiş oldunuz. Olay sırasında gösterdiğiniz insani refleks, bu günlerde ihtiyacını çokça duyduğumuz bireye koşulsuz saygı anlayışının somut bir göstergesi olarak hatırlanacaktır. Gösterdiğiniz duyarlı davranıştan dolayı gerek Şimşek ailesi gerek ülkem adına şahsınıza müteşekkir olduğumu tekrar belirtmek isterim."
"NASIL YARDIM ETTİ?"
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun mektubundan memnuniyet duyduğunu bildiren Andreas Heuler, cinayet tarihinde oradan tesadüfen geçtiğini ve bir çiçek almak istediğini söyledi. Heuler, şöyle konuştu:
"Çiçekçi standında kimseyi göremedim.Her tarafa baktım yoktu. Şüphelendim. Polis çağırdım. Karavanın kapısını açtığımızda Enver Çiçek'in kanlar içinde yattığını gördük. Polis ilk yardım çağırırken, ben mesleğim olan ilk yardımı yaptım. Ama maalesef Enver Çiçek 2 gün yaşayabildi. Çok üzüldüm."
Andreas Heuler'e mahkeme günü orada bulunan Enver Çiçek'in eşi ve kızı da teşekkür etmişti.