TÜRKİYE - Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi'nin (ÜDİK) alt organı Ortak Stratejik Planlama Grubu'nun 4. toplantısı için Moskova'da bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile ortak basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, Rusya ve Ukrayna’nın da içinde yer aldığı Avrasya bölgesinde Soğuk Savaş mantığının tekrar geri gelmesinden kimsenin medet ummaması gerektiğini belirtti.
Davutoğlu Lavrov ile yaptığı görüşmede, Kafkaslar, Orta Asya, Ortadoğu ve Karadeniz Havzası’nda yaşanan gelişmeleri ele aldıklarını, Ukrayna’da önceki gün gerçekleşen seçim ve sonrasındaki gelişmeleri değerlendirme fırsatı bulduklarını söyledi. Davutoğlu, "Soğuk Savaş mantığı son 20 yıl içinde inşa ettiğimiz güvenlik ve siyasi mekanizmaları hem dumura uğratır hem de yeni dondurulmuş sorunlu bölgelerin ortaya çıkmasına neden olur. Yeni krizleri kutuplaşma psikolojisinden kaçınarak çizmek zorundayız" diye konuştu.
Ukrayna’da seçimlerden sonra yeni bir durum ortaya çıktığını ifade eden Dışişleri Bakanı, "Rusya ve Ukrayna karşılıklı olarak olumlu mesajlar verdi. Biz Ukrayna’nın hem toprak bütünlüğüne saygı duyuyoruz hem de Ukrayna’da tüm tarafların aktif olarak katılacağı, anayasa reformu da dahil olmak üzere siyasi süreçlerin bir an önce kurulması gerektiğine inanıyoruz" dedi.
KIRIM TATARLARI ASLİ UNSUR
Davutoğlu, "Kırım Tatarları Kırım’ın asli unsurudur. Onların huzur ve sükûnu Türkiye açısından son derece önemli. Çok kültürlü Kırım yarımadasında bütün etnik ve dini grupların barış içinde yaşaması önemli. Bu çerçevede herkes huzur ortamını koruyacak bir perspektif belirlemeli. Rusya, Ukrayna ve Kırım’daki taraflarla temas halinde çatışmadan kaçınılması gerekiyor. Siyasi süreç içinde çözüme kavuşmalı. Kırım Tatar Türkleri ile ilgili konuda temas halinde olunması konusunda mutabakata vardık" diye konuştu.
Ukrayna ve Suriye konusunda Rusya ile farklı düşündüklerini söyleyen Davutoğlu şöyle konuştu:
"Rusya ile Türkiye arasında gündemdeki maddelere ilişkin bazı görüş ayrılıkları olabilir. Görüş farklılıklarımızın konuları konuşmamıza da birlikte çalışmamıza da engel teşkil etmez. Suriye konusunda görüş ayrılığımız var, Ukrayna konusunda da var. Ortak çıkar alanlarımız da var her iki konuda. Biz Rusya'nın Ortadoğu bölgesinde de Avrasya bölgesinde de kalıcı istikrara büyük katkı yapabileceğine inanıyoruz. Suriye bağlamında Türkiye'nin birinci önceliği her zaman insani konular olmuştur. Suriye rejiminin çok büyük insanlık suçları işlediğine sivil alanları toplu bir cezalandırmayla hava bombardımanına skat füzelerine maruz bıraktığına inanıyoruz, düşünüyor. Belli konularda görüş ayrılıkları olsa bile bu konular Türk Rus ilişkilerinin nihayi karakteristiğini belirleyemez. Bu görüş ayrılıklarının umut ederiz ki birlikte alternatif çözüm yolları bulmak için istifade ederiz. Bu görüş
ayrılıkları var diye diyaloğu kesmek görüşmeleri bir şekilde durdurmanın doğru bir yol olduğu kanaatinde değiliz."
Kafkasya'nın Türkiye ve Rusya'nın ortak noktası olduğunu söyleyen Davutoğlu, Abhazya, Güney Osetya ve Karabağ sorunun çözülmesinde diyalog kanalarının sürekli açık olması gerektiğini söyledi. Davutoğlu bu sorunların çözülmesi için Rusya ile Türkiye'nin yakın temas halinde olduğunu ifade etti. Davutoğlu, "Türkiye Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi, Azerbaycan Ermenistan ilişkilerinde Azerbaycan'ın işgal edilen toprakları dahil Karabağ sorunun çözülmesi, bölgedeki tüm aktörler için yeni bir dönemin başlangıcı olacaktır" dedi.

SK(SS) (FOTOĞRAFLI)