DANİMARKA, Köge kentindeki lise öğrencisi 18 yaşındaki Songül Yüksel'den sonra şimdi de kardeşlerinden 1 yıl sonra ülkeye gelen 15 yaşındaki engelli Ferhat Filikçi'yi sınır dışı etmek istiyor. Danimarka medyasının konuya geniş yer ayırması ve Songül Yüksel'in sınır dışı edilmesine karşı çıkan okul arkadaşlarının sosyal medya üzerinden başlattıkları kampanya üzerine dosyası Adalet Bakanı Karen Hakkerup'un masasına geldi.
Bakan Hakkerup, hakkında sınır dışı kararı verilen Ferhat Filikçi'nin de dosyasını incelediğini Cuma günü siyasi partilerin temsilcilerini toplayarak çocukların sınır dışı edilmeleri ile ilgili yasayı gözden geçireceklerini söyledi. Songül Yüksel'in en geç Cuma günü uçak biletini alması gerektiğini belirten yabancılar Dairesi, Türkiye'ye dönerek, Danimarka büyükelçiliğine yapacağı müracaatla yeniden oturma izni talebinde bulunabileceğini bildirdi.
"BEYNİNDE SU VAR"
Beyninde su bulunan Ferhat Filikçi, Danimarka'da ailesiyle birlikte yaşayıp okumak istediğini söyledi. Filikçi, şöyle dedi:
"Danimarka'da kalıp okuluma devam edememi anlamakta güçlük çekiyorum. Tüm aile fertlerim burada, Türkiye'de kimin yanına gönderecekler?"
Ferhat Filikçi'nin avukatı Anders Christian Jensen, kararı bir felaket olarak yorumlarken "Çocuklar, sınır dışı ile ilgili yasalara dahil olmamalı. Fethat'ın babası ve 3 kardeşi Danimarka'da yaşıyor. Türkiye'ye dönmesi durumunda ne yapacak; kiminle yaşayacak? Kardeşlerinden sadece 1 yıl sonra ülkeye geldi diye sınır dışı edilmesi çok saçmalık."
Konya'nın Cihanbeyli İlçesi Yeniceoba Beldesi'nde oturan Ferhat Filikçi'nin 2004 yılında Danimarka'da oturma izni alan babası Mustafa Filikçi, diğer 3 çocuğunu aynı yıl ülkeye getirdiği için oturma izni aldı ancak Ferhat'ı bir yıl geç getirdiği için şimdi sınır dışı edilmek isteniyor. Yasaya göre ülkede oturma izni alan bir kişinin 18 yaşın altındaki çocuklarını en geç 2 yıl içinde ülkeye getirmesi gerekiyor. Ferhat'ın ablası Zuhal Tıb, Nihal Pedagoji, ağabeyi Nihat da aşçılık okuyor.
YASA YENİDEN ELE ALINACAK
İktidar ortağı Radikal Parti'nin yabancılar sözcüsü Marlene Borst Hansen, çocukların sınır dışı edilmeleri ile ilgili yasada büyük bir değişiklik yapılması gerektiğini söyledi. Marlene Borst Hansen, iktidarı dışarıdan destekleyen Sosyalist Halk Parti ve Birlik Listesi'nin de yasada değişiklik yapılması ve sınır dışı edilecek çocukların kurtarılmasından yana olduklarına dikkat çekti. Adalet Bakanı Karen Hakkerup, Cuma günü yapılacak toplantının sadece Songül değil, diğer çocukları da kapsadığını söylerken, aşırı sağ Danimarka Halk Partisi Sözcüsü Martin Henriksen, sınır dışı kararlarının uygulanmasını istedi.

ÜT(AÖ/İD)