DANİMARKA'da 19 Kasım'da yapılan yerel seçimlerde ilk belirlemelere göre 26 Türk seçilirken, Arhus şehrinde Liberal Parti'den büyük şehir belediye başkan adayı olan Bünyamin Şimşek aldığı 8 bin 169 tercihli oy ile Türk ve göçmen asıllı adaylar arasında rekor kırdı. Bünyamin Şimşek, Arhus kentinde Sosyal Demokratlar'ın zaferi nedeniyle büyük şehir belediye başkanlığı şansını kaçırdı ancak 5 milyon kron bütçesi bulunan ve 10 bin kişinin çalıştığı Çocuk ve Gençlerden Sorumlu Belediye Başkanlığı görevini elde etti.
Arhus'da Sosyal Demokrat Partiden aday olan tecrübeli politikacı Hüseyin Araç ise, 1330 tercihli oy alabildi. Türkler arasında en yüksek tercihli oyu alan ikinci aday ise Kopenhag'da 4 bin 578 oy ile Ayfer Baykal oldu. Ayfer Başkal'ı 3 bin 514 oy ile Yıldız Akdoğan izledi. Ringsted şehrinde Sosyal Demokrat Partili Zeki Sadık Topçu 1015 tercihli oy aldı. 
Süresiz oturma iznini alamadığı için sınır dışı edilme rizikosu taşıdığı halde Randers şehrinde Sosyal Demokrat Partiden aday olan Jasmin Şahin sadece 231 tercihli oy aldı ve meclise giremedi. Seçim sonuçlarına göre belediye meclisine giremeyen bir başka isim Roj TV Genel Müdürü İmdat Yılmaz oldu. Seçimin galibi Birlik Listesi tarihinde ilk kez belediye meclislerine 115 üye sokmayı başarırken aşırı sağ Danimarka Halk Partisi de 2 belediye başkanlığı aldı. İktidardaki Sosyal Demokrat Parti ise 35 belediye başkanlığını muhalefetteki Liberal Partiye kaptırdı.
11 AYLIK REKABET
Bünyamin Şimşek, 39 bin 237 tercihli oy alan Sosyal Demokrat Belediye Başkanı Jacob Bundsgaard ile başkanlık koltuğu için sadece 11 aydır rekabet halinde olduklarını belirterek, şöyle konuştu:
"Ben rakibimle sadece 11 aydır rekabet halindeyim. Bu kadar kısa sürede bu başarıya ulaşabildim ise önümüzdeki seçime kadar başkanlık koltuğuna oturacağıma inanıyorum. Benim ailem buraya 40 yıl önce gelmiş. Bugün ben bu başarıyı, eşim de milletvekili olma başarısını gösterdi. Bir Türk asıllı politikacı olarak bundan gurur duyuyorum. Bana oy veren ve seçim kampanyamda gönüllü olarak yardım eden 40 Danimarkalı ve Türk gencine teşekkür ederim. Ayrıca buraya kadar gelerek bana destek veren eski başbakan ve parti başkanımız Lars Lökke Rasmussen'e teşekkür borçluyum."
Hüseyin Araç ise, centilmence bir seçim kampanyası geçirdiklerini belirterek aldığı oyların Arhus kentinde siyasete devam etmesinin istendiğini gösterdiğini belirterek, kendisine yardımcı olan ve oy verenlere teşekkür etti.
Kopenhag'da Ayfer Baykal, İmar ve Teknikten Sorumlu Belediye Başkanlığı koltuğunu kaptırdı, ancak 4 bin 578 oy almasının, yaptığı işlerin halk tarafından takdir edildiğini gösterdiğini söyledi. Yıldız Akdoğan da ara verdiği siyasete Kopenhag Belediye Meclisi Üyesi olarak Dönmekten memnun olduğunu söyledi.
Seçimlerde aday olan 100 Türk arasında seçilme başarısını gösterenlerin listesi şöyle. Yıldız Akdoğan Kopenhag Sosyal Demokrat Ayfer Baykal Kopenhag Sosyalist Halk Parti Lars Aslan Rasmussen Kopenhag Sosyal Demokrat Ekrem Günbulut Hedehusene Sosyal Demokrat Sami Gökdemir H.Taastrup Sosyal Demokrat Duygu A Ngotha Helsingör Sosyal Demokrat Mehmet Küçükakın Albertslund Sosyalist Halk Parti Şengül Deniz İshoj Sosyal Demokrat Seyit Ahmet Özkan İshoj Sosyal Demokrat Erkan Yapıcı İshoj Sosyal Demokrat Bayram Yüksel İshoj Sosyal Demokrat Bilal İnekçi İshoj Sosyalist Halk Parti Neslihan Diksan Furesö Sosyal Demokrat Hasan Yılmaz Furesö Sosyal Demokrat Celal Kılıç Furesö Sosyal Demokrat Ergin Özer Fredensborg Sosyal Demokrat Tuncay Yılmaz Roskilde Sosyal Demokrat Sadık Zeki Topçu Ringsted Sosyal Demokrat Niclas Turan Kandemir Odense Sosyal Demokrat Turan Savaş Fredericia Sosyal Demokrat Azra Hasan Begovic Vejle Sosyal Demokrat Fatma Çetinkaya Randers Sosyal Demokrat Hüseyin Araç Arhus Sosyal Demokrat Bünyamin Şimşek Arhus Venstre İsmail Yalçın İkast Faellesliste Aysel Jörgensen Jammerbugt Sosyal Demokrat.

ÜT(GE/İD)