DANİMARKA’da Sosyalist Halk Parti’nin hükümet ortaklığından ayrılmasının nedenini hiçbir partili açıklayamazken, Türk asıllı milletvekili Özlem Çekiç, "Başbakan Schmidt parti başkanımızı tehdit etti" dedi.
Danimarka’da, Sosyal Demokrat Parti, Radikal Parti ve Sosyalist Halk Parti koalisyon hükümeti arasındaki krizin arkasındaki gerçeği Türk asıllı Milletvekili Özlem Sara Çekiç açıkladı. Özlem Sara Çekiç, Başbakan Helle Thörning Schmidt’in üç parti liderlerinin yediği öğle yemeğinde Sosyalist Halk Parti Başkanı ve Sosyal-Uyum Bakanı Anette Vilhelmsen’i iktidar ortaklığından atmakla tehdit ettiğini söyledi. Özlem Çekiç, "Benim parti başkanım bana DONG enerji firmasının özelleştirilmesi ile ilgili oylamaya katılmaz veya boş oy kullanırsak Başbakan Helle Thörnig Schmidt’in partimizi hükümet ortaklığından atacağı tehdidinde bulunduğunu anlattı. Ayrıca bu durumda boş oy kullanan olursa kendisinin de istifa etmek zorunda kalacağını anlattı. Bu da bize Sosyalist Halk Parti yönetiminin hükümetin DONG Enerji firmasının özelleştirilmesiyle ilgili teklifine karşı boş veya karşı oy kullanmamamızı isteğini ortaya koyuyordu" dedi.
Sosyalist Halk Parti Grup sözcüsü Karina Lorentzen Dehnhardt, Karsten Hønge ve sağlık sözcüsü Özlem Çekiç, Perşembe günkü oylamaya katılmayarak hükümeti protesto ederken, tasarı, muhalefetteki Liberal Parti'nin desteği ile meclisten geçti ve DONG Enerji ABD Firmasının Goldman Sachs’a satışı onaylanmış oldu. Özlem Çekiç iki yıllık iktidar ortaklığı döneminde, üzerlerindeki baskıların son damlasını DONG Enerji’nin satışı oluşturduğu için partisinin hükümet ortaklığından ayrıldığını belirterek, "Dong Enerji firmasının özelleştirilmesi vergi mükelleflerinin aleyhine olacak. Bunu sadece biz değil, tüm ekonomistler söylüyor ve gazeteler yazıyor. Bir kere olsun hükümetten tehdit almadan bir teklife 'Hayır' diyebilmeliydik" dedi.