LİBERAL Parti Yabancılar Sözcüsü İnge Stöjberg, Müslüman göçmenlerin ülkeye uyum sağlamadıklarını, Danimarka değerlerini değiştirmeye çalıştıklarını öne sürerek, Müslüman asıllı göçmen çocukların çoğunlukta olduğu okulların kapatılmasını istedi.
İnge Stöjberg, Berlingske gazetesinde 'İyi ramazanlar'başlığı ile yazdığı uzun makale yazdı. Stöjberg, ülkenin ikinci büyük inanç toplumu olan Müslümanlar'ın, Danimarka değerlerine saygılı yaşamaları gerektiğini ifade ederek şunları yazdı:
"Danimarka’da uyumla ilgili en büyük sorunu batılı olmayan yani Müslüman göçmenler yaratıyor. Müslüman asıllı, göçmenlere yönelik daha katı kurallar belirlememiz ve yasalar çıkarmamız gerekir. Aarhus şehrinde Grimhöjvej Caddesi'ndeki caminin imamı Abu Bilal, Berlin’de verdiği bir Cuma hutbesinde Yahudiler'i öldürmek için Allah’ın desteğini istiyor. İmamın konuşmaları endişe ve İslam dini adına utanç vericidir. Benim bu açıklamalarım büyük tepki ve tartışmalara yol açacak biliyorum. Ama ben bir politikacı olarak bunları söyleyemezsem kim söyleyecek? Danimarka'da nasıl istersen yaşa. Ancak, ülkemizdeki temel prensipleri değiştiremezsin. Temeli yıkamazsın ancak üzerine inşa edebilirsin yani mevcut düzene katkıda bulunursun. Maalesef çok sayıda Müslüman göçmen özgürlük hakları ve demokrasiyi kötüye kullanıyor. Onun için şunu söylemeliyim. Çok sayıda Müslüman Kuran-ı Kerim’i Ortaçağ'a göre yorumluyor. Ben Müslümanlar'a ait özel okulların kapatılmasını istemiyorum ama üzerlerinde kontrollerin arttırılmasını istiyorum. Göçmenler, kendi inancını uygularken, ülkeye de uyum sağlamalıdır. Bu konuda sonbaharda meclise bir kanun tasarısı sunacağım."
İnge Stöjberg, yaptığı bu açıklamalarla da kalmayıp, Müslüman asıllı göçmen çocuklarının çoğunlukta oldukları okulların kapatılmasını istedi.
İngi Stöjberg’in açıklamaları ilk olarak Müslüman çevrelerden tepki gördü. Müslüman asıllı avukat Jakob Mchangama inanca ve milliyete göre ayrımcılık yapılamayacağını belirterek, Danimarka’da yaşayanların haklarının Müslüman ya da Hıristiyan olmalarına bağlı olamayacağını söyledi. Liberal Parti eski Genel Başkanı ve Dışişleri Bakanı Uffe Elleman Jensen de partisini aşırı sağ Danimarka Halk Partisi'ne yaklaşma konusunda uyararak, şöyle konuştu:
"Inge Stöjberg’in yaptığı açıklamalarda tam açıklık yok. Göçmenler arasında ayrım yapılamaz. İnsanlara sonradan bir çok kural dayatılamaz. Herkese eşit kural uygulanır ama bazıları aynı kuralı kolay uygular bazıları uygulayamaz. Bunun için ayrımcılık yapılamaz. Örneğin Musul Kerkük bölgesinde IŞİD’den kaçanlar buraya gelince Müslümanların yaşadığı bölgeden geliyor diye ayrı kurallar ve şartlar mı dayatacağız? Uluslar arası yükümlülüklerimiz olduğunu da unutmamız gerekir."