DANİMARKA'nın başkenti Kopenhag’daki Remisen Spor Salonu'nda kurulan sandıklarda oy kullanan Türk vatandaşları, verdikleri oyların konulduğu zarflarının ince olması nedeniyle tercihlerinin görülebildiğini belirterek hile endişesi yaşadıklarını söyledi. 
Sandık başındaki bazı görevliler ve Türk vatandaşları, zarfların ışığa tutulması durumunda kime oy verildiğinin görüldüğünü söyledi. Bazı vatandaşlar, Ekmeleddin İhsanoğlu’na verilen oyların bu şekilde tespit edilerek yok edileceği endişesi taşıdıklarını söyledi. Seçmenler randevu sisteminin çağ dışı olduğunu savunarak şunları söyledi:
"Danimarka seçim öncesi bize bir seçim kartı gönderiyor onunla gidip oyumuzu kullanıyoruz Cumhurbaşkanlığı seçimi için de benzeri bir uygulama olabilirdi. En azından kimliğimizle gidip oy kullanabilmeliydik. Böyle olunca binlerce kişi İnternet üzerinde kayıt yaptıramadı, randevu alamadı. Görüldüğü gibi salon bomboş kimse oy kullanmaya gelemiyor."
Büyükelçilik YSK’nın sadık başlarında sıkışmayı önlemek için böyle bir karar aldığına dikkat çekti.
OY KULLANMA ORANI DÜŞÜK OLDU
Danimarka’da oy verme oranı düşük oldu. Yaklaşık 31 bin civarında oy kullanma hakkı bulunan vatandaşlarımızdan 673’ünün oy için randevu aldığı, geri kalanın ise YSK tarafından belirtilen tarih ve saatlerde oy kullanmaları beklenirken oy kullananların sayısındaki düşüklük dikkat çekti.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yurtdışında ilk kez oy kullanma hakkı elde ettikleri için sevinen Türk vatandaşlarından sadece Kopenhag ve çevresinde oturanlar oy kullanmaya gelirken uzak bölgelerden çok az sayıda vatandaşıın bu hakkı kullandığı görüldü. Fyn Adası ve Jylland Yarım Adası'ndaki Türk vatandaşları, mesafenin çok uzak olduğunu kendi bölgelerinde sandık kurulmadığı için Kopenhag’a gidemediklerini belirterek şöyle dedi:
"Yıllarca bu anı bekledik. Heyecandan uyku uyumadık ama maalesef bizim bölgelerimizde sandık kurulmadı. Kopenhag’a gitmek için 400 kilometre yol kat etmek, köprü ve benzin ücreti ödemek gerekiyor. Bölgemizde sandık kurulsun istedik ama YSK istememiş. Büyükelçilik bize güvenlik nedeniyle Danimarka makamlarının kabul etmediğini bildirdi. Danimarka makamları da 'Biz niye karışalım? Türkiye istediği yerde oy kullandırır. Biz ülkemizde oy kullanılmasına izin verdik. Nerede olduğu önemli değil' dedi."
Seçimin ilk üç gününde yaklaşık 31 bin seçmenden yaklaşık 1000 kişinin oy kullandığı bildirildi.

FOTOĞRAFLI