DANİMARKA’da iktidar ortağı Sosyalist Halk Parti hükümetten çekildiğini açıkladı.
Sosyalist Halk Parti’nin hükümetten ayrılması Başbakan Helle Thörning Schmidt üzerinde şok etkisi yaptı. Başbakan Schmidt bir basın toplantısı yaptı. Başbakan Schmidt, Sosyalist Halk Parti'nin hükümet ortaklığından istifa kararanı kolay almadığına inandığını belirterek, şöyle dedi:
"Hükümetin politikası desteklenmektedir bu nedenle hükümet görevine devam edecektir. Bugüne kadar iyi bir işbirliğimiz oldu, işbirliğimizin aynı şekilde devam edeceğine inanıyorum. Anette Vilhelmsen güçlü ve akıllı bir kadın ve kendisini hükümet ortağı olarak özleyeceğim ama yakın işbirliğimiz devam edecektir. Danimarka'nın krizden çıkması ve refah düzeninin korunması için güvenilir ve sağlam bir hükümet ortaklığı yürütmüştür. Şimdi hızlı bir şekilde yeni bakanları belirleyip kamoyuna açıklayacağım."
Sosyalist Halk Partisi Başkanı Anette Vilhelmsen, ayrıca parti başkanlığından da istifa ettiğini belirterek, görevini yeni genel başkan seçilinceye kadar devam edeceğini söyledi. Sosyal Demokrat Parti liderliğinde Radikal Parti ile koalisyon hükümetinin bir parçası olan Sosyalist Halk Parti grubu, perşembe sabahı saat 09.00’da ekstra grup toplantısı yaptı. Toplantıdan sonra saat 10.30’da bir basın toplantısı yapan Sosyalist halk Parti Genel Başkanı Anette Vilhemsen parti başkanlığından istifa ettiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Enerji kuruluşu Dong’un ABD firması Goldman Sachs’a satışını durdurmak için hükümete teklifte bulundum ama satışta ısrarcı olundu. Gerek DONG’un satışı gerekse Sosyal ve Ekonomik yardımlarda kısıtlamalar nedeniyle parti olarak zor durumda kaldık. İktidar ortağı olduğumuz günlerden beri bir çok zorluğa göğüs gerdik ve hükümetin devam etmesi için çaba gösterdik. Bazıları Sosyalist Halk Parti’de kriz olduğunu söylüyor. Sosyalist Halk Parti hükümeti dışarıdan desteklemeye devam edecek ancak politikalarımıza aykırı olan konularda sorumluluk almayacaktır. Sosyalist Halk Parti bugünden itibaren yeni bir döneme başlıyor. Genel Başkanlık yarışı yaptığım Astrid Krav’ın partiyi iyi yöneteceğine inanıyorum. İstifamız konusunda 'Tekrar aynı şeyi yapar mısın?' diye soranlara cevabım evettir. Sosyalist Halk Parti bir sol partidir ve kendi politikaları ile sol parti olmaya devam edecektir."
Muhalefetteki Liberal Parti Başkanı Lars Lökke Rasmussen, Anette Vilhelmsen’in tavrını facia ve profesyonellik dışı olarak yorumladı. Rasmussen, zayıf bir hükümetin öncelikle Danimarka’ya zarar verdiğini belirterek, Sosyalist Halk Parti’nin giderek eridiğini söyledi. Rasmussen “bizim bu hükümetin gitmesini istediğimiz doğru ama biz hükümetin görevine devam edeceğine inanıyoruz. Ancak Danimarka’nın daha profesyonelce ve daha akıllıca yönetilmeye ihtiyacı var. Sosyalist Halk Parti’nin hükümetten ayrılması nedeniyle hükümet bizimle yapacağı pazarlıkları daha rahat yürütebilir. Hükümetin aşırı sol kanadı temizlenmiştir”dedi.
Sosyalist Halk Parti’nin hükümetten ayrılması nedeniyle Başbakan Schmidt’in Sosyalist halk Partide olan, Dışişleri, Sağlık, Çevre, Sosyal-Çocuk-Uyum, Vergi ve Ulaştırma bakanlıklarına yeni bakanlar ataması gerekiyor.