DANİMARKA’da Aile Avukatları Birliği, evliliklerin yüzde 43’ünün ayrılıkla sonuçlandığını açıkladı. Birlik Tarafından yapılan açıklamada, 2012 yılında 15 bin 709 evliliğin ayrılıkla sonuçlandığı, ayrılıklar sonrası 25 bin çocuğun ya annesiz ya da babasız büyümek zorunda kaldığı bildirildi.
Açıklamada ayrıca 0-18 yaş arası her 5 çocuktan birinin ayrılmış çiftlerden biriyle yaşamak zorunda kaldığı, 11 yaşına kadar her 3 çocuktan 1'inin de anne ve babasının çocukları paylaşma konusunda sorunlarını yakından yaşamak zorunda kalarak ortamdan psikolojik olarak etkilendiği bildirildi. Aile Avukatları Birliği, 1018 ayrılmış çift ve çocukları hakkında yapılan araştırma sonrasında bazı çiftlerin ayrılırken, eş ve çocuklarını ekonomik pazarlık aracı olarak kullandıklarının tespit edildiğini bildirdi. Birliğin Başkanı Avukat Helle Larsen, şöyle dedi:
"Ülkemizde ayrılıklar çok fazla. Çocukların yüzde 80’i ayrılıklardan olumsuz şekilde etkilenmiş durumda. Bazı çiftler ayrılırken eşlerine 'Arabayı sana vereyim karşılığında bana çocukları ver. Veya tam tersine çocukları al ama arabayı veya evi bana ver' gibi pazarlıklar yapıyor ve ekonomik çıkarları için çocukları araç olarak kullanıyorlar. Ayrılan çiftlerin yüzde 41 gibi yüksek bir oranı bunu yapıyor. Oysa ekonomik çıkarlar çocuklarla ilgili pazarlık malzemesi olmamalı."
Araştırma ayrılan çiftlerin yüzde 30’unun avukat kullandığı, yüzde 20’sinin ise tavsiye üzerine hareket ettiğini, yüzde 10’unun ise avukat kullanmadığı için pişmanlık duyduğunu gösterdi.

ÜT(AÖ/İD)