Ünsal TURAN/ KOPENHAG,(Danimarka),() - DANİMARKA'nın başkenti Kopenhag'da yapılan Eurovision müzik yarışması büyük bir coşkuyla başladı.
Yarışmaya davet edilen özel konuklar arasında Veliaht prens Frederik eşi Prenses Mary, NATO Genel sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Başbakan Helle Thörning Schmidt gibi isimler yer aldı. Eurovision Müzik yarışmasını daha önce İrlanda adına kazanan ve bir süre Türkiye'de yaşayan Johny Logan, "En büyük Türkiye başka büyük yok. Merhaba. Seni çok seviyorum Türkiyeö sözleri ile Türkiye'ye salam gönderdi. 
NATO Genel sekreteri Anders Fogh Rasmussen de görevini yakında devrederek Danimarka'ya döneceğini belirterek "Rusya'nın yuhalanmasını doğru bulmuyorum. Müziğe siyaset karıştırmamak gerekir. Bakın burada bir çok ülkeden yarışmacı var. Müzik sınırları aşıyor ve ülkeler arasında dostlukları yaşatıyor. Yarışmanın ülkemde yapılmasından büyük gurur duyuyorum" dedi.
Aşırı sağ Danimarka halk partisi Genel başkan yardımcısı Peter Skaarup da, Danimarka'yı yabancı kökenli Basim'in temsil etmesinden memnunluk duyduğunu ve yabancı kökenli olmasına rağmen desteklediğini söyledi. Danimarka Halk Partisi AB parlamentosu üyesi Morten Messerschmidt ise yarışmaya ayağında Türk desenlerinden oluşan bir pantolon ile geldi. Yarışmaya kızıyla birlikte gelen Başbakan Helle Thörning, “Yarışma ile ilgili olarak İsveçli meslektaşımdan tüyolar aldım. Yarışmanın ülkemizde yapılması ülkemizin tanıtımı ve ülkeler arasında dostluğa katkısı açısından önemli" diye konuştu.
TÜRKİYE BÜYÜK BİR KAYIP  
Yarışma başlarken basın çadırında büyük bir coşku yaşandı. Çeşitli ülkelerin basın mensupları ve delegeleri ellerinde bayraklarla coşkulu ve renkli sahneler oluşturdular. Azerbaycanlılar da ülkelerine temsil eden Dilara Kazimova'nın sahneye çıkması ile büyük coşku yaşadılar. 
Türkiye Eurovision Kurulu Başkanı Osman Kural, yarışmada Türkiye'nin temsil edilmemesini büyük bir şansızlık olarak yorumlayarak, "Organizasyon inanılmaz olağan üstü. Sahne efektleri, ışıklar, güncel teknolojinin bu kadar iyi kullanıldığı birinci sınıf bir prodüksiyon gördüğümü hatırlamıyorum Türkiye'nin katılmaması büyük bir kayıp Aslında Türkiye Eurovision'a alternatif sound getirmişti, farklı bir açılım yaşatmıştı ve başka ülkelerde bunu takip etmişti. Ama ben bu kararın uzun süreli olacağını sanmıyorum, Türkiye'nin yakında tekrar katılacağını ve yarışma kazanabileceğini umuyorum" dedi.

ÜT (GD/RT) (FOTOĞRAFLI)