DANİMARKA Kraliçesi II. Margrethe ve ailesi, hafta başında ülkeyi ziyaret edecek olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül'ü ağırlama hazırlıklarını tamamladı.
Kraliçe Margrethe'nin merasim bölüğü ile büyük bir karşılama töreni hazırladığı Gül çiftini sarayda ağırlamak istemesi Türkiye ile ilişkileri geliştirmek istediği şekilde açılandı. Ziyaret sırasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Kraliçe Margrethe'yi Türkiye'ye davet edeceği ve Kraliçe Margrethe'nin de davete olumlu cevap vereceği bildirildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Green House'ye yapacağı ziyaret sırasında kendisine Veliaht Prens Frederik eşlik ederken, eşi Prenses Mary de Hayrünnisa Gül ile bizzat ilgilenip, kendi adına kurulu Mary Fon'unun şiddet mağduru kadınlar ve çocuklara yönelik çalışmaları hakkında bilgilendireceği bildirildi.
Kraliyet ailesi adına yapılan açıklamada iki ülke arasındaki ilişkilerin 1800'lü yıllara dayandığı ve ziyaretin bu ilişkileri geliştireceği için önemli olduğu belirtildi. Açıklamada, "Devlet düzeyindeki resmi ziyaret sırasında 18. yüzyılın ortalarına kadar uzanan eski ve büyük Danimarka-Türk ilişkilerinin genişletilmesi amaçlanmaktadır. Hazırlanan program yeşil enerji ve teknoloji, sağlık ve refah, gıda ve gıda sanayi alanlarında görüşmelere odaklanmıştır" denildi. Açıklamada ayrıca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ziyaretine 60 civarında iş adamının da eşlik edeceğine dikkat çekildi. Kraliyetin İnternet sayfasında da, ziyaret öncesi Türkiye'den gelen basın mensuplarının kraliçe Margethe ve eşi Prens Henrik ile yaptıkları basın toplantısı ile, Kraliyet baş nazırının Danimarka'da konuşlanmış Türk basını ve Danimarka basını ile yaptıkları bilgilendirme toplantılarının resimleri yer aldı.
TÜRKİYE BÜYÜME PAZAR STRATEJİ ÜLKESİDİR
Dışişleri'nden yapılan açıklamada Türkiye'nin Danimarka için 2013 yılında büyüme Pazar stratejisi ülke seçildiği belirtilerek Danimarka iş dünyası için yakın Pazar olarak gösterildi. Açıklamada iki ülke arasında, yeşil enerji, teknoloji, gıda ve sağlık gibi ortak ilgi alanları bulunduğuna dikkat çekilerek, ziyaretin, ortak menfaatler ve ilişkileri yansıtacağı belirtildi. Açıklamada ayrıca, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Helle Thörning Schmidt arasında yapılacak işbirliği anlaşması töreninin önemine değinildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül resmi ziyareti 17- 19 Mart tarihleri arasında gerçekleştiricek.

ÜT(SS)