DANİMARKA Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasında başlayan görüşmeleri değerlendiren açıklama yaptı. Lidegaard, Eroğlu’nun adada kalıcı ve tarihi çözüm bulunması için katkıda bulunmaya hazır olduğunu gösterdiğini söyledi.
Martin Lidegaard, Avrupa’nın son bölünmüş ülkesinde bütünlüğün yeniden sağlanacağına inandığını söyledi. Lidegaard, Kıbrıs’ın bölünmüşlüğünde 50’inci yıla girdiklerini ifade ederken, şöyle konuştu:
"Bu durum tüm Kıbrıs halkı ve bölge için olumsuz sonuçları ile savunulamaz sorunlar yaratmıştır. Yaklaşık 50 yıldır, 1964 yılından beri Kıbrıs’a gönderilen barış misyonu içinde Danimarka, barış gücü askerleri gönderen ülkelerden biriydi. Bu süre içerisinde 22 binden fazla Danimarkalı asker adada görev yapmıştır. Görüşmelerin yeniden başlaması ve çözüm yolları aranması Danimarka için de mutluluk vericidir. İki toplumun liderleri arasındaki görüşme bir sürecin sonu değil, AB süreci içinde Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi sürecinin bir başlangıcıdır. Bu kolay bir görev olmayacaktır. Önümüzde her iki tarafı da zor ve sert müzakereler beklemektedir. Tarafların AB’nin son bölünmüş ülkesi olan Kıbrıs’ın bütünlüğü ve yeniden doğması için başarılı olacaklarına inanıyorum. Liderlerin pazarlık gücü, siyasi liderlik, uzlaşma bulma isteklerini ortaya koymalarına ihtiyaç vardır. Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu cesaretleri ile kalıcı ve tarihi bir çözüm bulunabileceğini sergilemişlerdir. Eroğlu, girişimi ile tüm doğu Akdeniz’de istikrar, barış ve güveni sağlamak için katkıda bulunmaya hazır olduğunu göstermiştir. Danimarka ve AB, Kıbrıs’ta uluslar arası yasalar çerçevesinde AB’nin prensipleri doğrultusunda bir çözüm beklemektedir. Ben taraflara gelecek nesillere daha iyi bir yaşam bırakmaları ve adada kalıcı bir çözüm bulunması için bu fırsatı iyi değerlendirmeleri çağrısında bulunuyorum."