GÖÇMENLERE 1980’li yıllarda çifte vatandaşlık hakkı tanırken bunu hakkı daha sonra kaldıran Danimarka’da siyasi partiler çifte vatandaşlık hakkının yeniden tanınması konusunda anlaşmaya vardı.
Danimarka'da hükümet ve muhalefet partileri çifte vatandaşlık konusunda anlaştı. Siyasi partiler arasında varılan anlaşmaya göre, başka ülkelerin vatandaşlığını taşıyan Danimarka vatandaşları ile, Danimarka vatandaşlığı bulunan göçmenler bundan böyle her iki vatandaşlığı da taşıyabilecek. Ancak bunun gerçekleşmesi için hazırlanacak yasa tasarısının parlamentodan geçmesi bekleniyor. Adalet bakanlığından yapılan açıklamada, yasa tasarısının sonbaharda meclise sunulacağı ve meclisten geçtikten sonra 2015 yılından itibaren yürürlüğe gireceği bildirildi.
Danimarka hükümeti ve muhalefet partilerinden Liberal Müttefik, Sosyalist Halk Parti, Birlik Listesi ve Liberal Parti tarafından oluşturulan çalışma gurubu, çifte vatandaşlık yasa tasarısının sonbaharda meclise sunulması konusunda anlaşmaya vardı. Tasarının yasallaşması durumunda, etnik kökenli Danimarka vatandaşları ve vatandaşlığa geçecek kişiler kendi ülkelerinin vatandaşlığına da ellerinde tutma hakkına sahip olacak.
Yasa ile birlikte Danimarka vatandaşı olan kişiler de, başka bir ülkenin vatandaşı olabilecek ve her iki ülkenin pasaportunu kullanma hakkına sahip olacaklar. Adalet bakanı Karen Hakkerup'un bu toplantıdan sonra yaptığı açıklamada şöyle denildi:
"Meclise sunacağımız bu yasa birçok insan için büyük önem taşıyor. Halen mevcut olan yasa, insanların sahip oldukları etnik kimliklerini yüksek derecede zedelemekte. Günümüzde birçok insan başka ülkelere göç etmekte, fakat kendi ülkelerine bağlılıklarını sürdürmektedir. Bizler, insanların hangi etnik kimliği taşımak istediklerine karar veremeyiz. Meclis çatısı altında bulunan partilerin tamamına yakını bu öneriyi yasalaştırmak için hemfikir oldu. Hazırlanacak yasa tasarısı ile birlikte uyumun daha başarılı olacağına ve etnik kökenli vatandaşlarımızın artık rencide olmadan kendi kimliklerini kullanabilme hakkına sahip olacağına eminim." 
Yasa yürürlüğe girdiği takdirde şu anki Danimarka vatandaşı olanların geçmiş kimliklerini geri alma hakkı doğuyor. Yasa önergesinin son baharda meclise sunulması ve 2015 yılında tamamen yürürlüğe girmesine karar verildi.
 

ÜT(AÖ/İD(