Nursima KESKİN- Kerim BURUCU/ERZURUM, () - ATATÜRK Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesi Organ Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, damar tıkanıklığı ve sirozlu hastalara karaciğer nakli sırasında zorluklar görüldüğü belirtildi. Dünyadaki bazı organ nakil merkezlerinde bu durumun ameliyata engel olarak görüldüğüne dikkat çeken Prof.Dr. Aydınlı, aynı durumda olan 10'un üzerinde hastanın damarlarını açarak ameliyat ettiklerini ve başarılı olduklarını bildirdi.
Prof. Dr. Aydınlı, özellikle hayvancılığın yaygın olduğu Doğu Anadolu Bölgesi'nde görülen ve karaciğerden başlayarak tümör gibi yayılan 'Alveolar ekinokok' hastalığında kalbe ana kanı götüren vücudun en büyük damarlarından biri olan 'vena kava'nın tıkandığını ve bu hastalara 'Umutsuz vaka' gözüyle bakıldığına anımsattı. Bu hastalar için öküz perikardından suni bir damar yaptıklarını belirten Prof. Dr. Bülent Aydınlı şöyle konuştu:
"Öküz perikardından büyük bir damar yapıp kalbe giden ana damarı değiştiriyoruz. 3 hastamızı bu şekilde hayata döndürdük. 'Böyle nakil yapılamaz. Damarı da yok' gözüyle bakılan hastalar için uyguladığımız bu teknik büyük bir şans oldu. Başka birinden değil farklı bir türden nakil yapıyoruz. Hayvandan elde edilen bu perikardı farklı işlemler uygulayıp hücresiz hale getiriyoruz. Önde damarı sonra da karaciğeri naklediyoruz. Karaciğer naklinde bunun kullanımı çok az. Dünyada 1-2 defa farklı yerlerde yapılmış. Nakil yaptığımız bütün hastalar iyileşti. Herhangi bir sıkıntı olmadı. Bölgemizde yaygın olan 'alveolar ekinokok' hastalığı bize yeni teknikler geliştirmemizi sağladı. Başka çıkış yolu yoktu, ya biz yeni teknikler geliştirecektik ya da bu hastaları ölüme terkedecektik."

FOTOĞRAFLI