ORTAK BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ
Cumhurbaşkanı Margvelaşvili ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin, dost ve komşusu olarak Gürcistan’a daima büyük önem verdiğini vurgulayarak, "Türkiye’de çok sayıda Gürcü asıllı vatandaşımız olduğu gibi burada da çok sayıda Türk asıllı vatandaşımız vardır. Bütün bunlar halklar arasındaki samimi ilişkilerin ne kadar güçlü olduğunu göstermektedir" dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili ortak basın toplantısı düzenledi.
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan Üçlü Zirvesi ve Gürcistan’a resmî devlet ziyareti nedeniyle Tiflis’te bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Üçlü Zirve’nin, bölgenin stratejik önemi çerçevesinde örnek projeleri gözden geçirme, yeni projelerle ilgili talimatlar verme ve onları takip etme kapsamında olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Gerçekten çok önemli bir toplantıydı" dedi.
"İKİ ÜLKE HALKLARI BİRBİRİNE AKRABA"
Gürcistan’a resmi bir devlet ziyareti gerçekleştirdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin, dost ve komşusu olarak Gürcistan’a daima büyük önem verdiğini vurguladı. İki ülke halklarının birbirine akraba olduklarının altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine şöyle devam etti:
"Türkiye’de çok sayıda Gürcü asıllı vatandaşımız olduğu gibi burada çok sayıda Türk asıllı vatandaşımız vardır. Bütün bunlar halklar arasındaki samimi ilişkilerin ne kadar güçlü olduğunu göstermekte ve bunun bir göstergesi olarak her sene Gürcistan’dan Türkiye’ye 1.8 milyon kişi gitmekte, Türkiye’den de Gürcistan’a 1.6 milyon kişi gelmektedir. Bu halktan halka olan ilişkilerin sağlamlığını göstermektedir. İşte yöneticiler olarak da, devletler olarak da halklarımızın bu kadar birbirine dost olduğu iki ülke arasında dayanışmayı hem siyasi alanda, hem ekonomik alanda en üst seviyelere taşımış vaziyetteyiz ve ilişkilerimiz stratejik derecede önemli ilişkilerdir."
TÜRKİYE’NİN GÜRCİSTAN’A DESTEĞİ
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü, egemenliğini, hukukun üstünlüğü ve uluslararası hukuk çerçevesinde bölgedeki problemlerin çözümünü daima desteklediğini belirterek, "Ayrıca Gürcistan’ın Avrupa ve NATO yapıları içerisinde yer almasına Türkiye, daima güçlü destek vermiştir ve bu güçlü desteği vermeye de devam edecektir" dedi.
Gürcistan’ın yakın zamanda Avrupa Birliği ile ortaklık ve serbest ticaret anlaşması imzalayacak olmasını da desteklediklerini belirten Cumhurbaşkanı Gül, NATO toplantılarında da bu desteğin güçlü bir şekilde devam ettiğini kaydetti.
İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN EKONOMİK BOYUTU
İlişkilerin ekonomik boyutunun olağanüstü olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çok sayıda büyük Türk yatırım firması Gürcistan’da yatırımlar yapmaktadır. Enerji sektörü başta olmak üzere birçok altyapı yatırımlarını yapmaktadır. Enerjide yaptığımız anlaşmayla Gürcistan’da üretilen elektriğin fazlası Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya satılabilecektir. Bu şekilde de ülkeler adeta ekonomik açıdan birleşmiştir. Biliyorsunuz Serbest Ticaret Anlaşması vardır Türkiye ile Gürcistan arasında ve en önemlisi de vatandaşlarımız karşılıklı olarak pasaportsuz, vizesiz, kimlik kartı ile seyahat edebilmektedirler. Bu işte, iki ülkenin birbirine ne kadar çok güvendiğini ve geleceğimizi ne kadar çok ortak bir vizyon çerçevesi içerisinde götürdüğümüzü göstermektedir."
KÜLTÜREL MİRASIN ÖNEMİ
Görüşmelerde, siyasi, ekonomik ve kültüler ilişkileri de ele aldıklarını anlatan Cumhurbaşkanı Gül, kültürel mirasın halkların geçmişten kendilerine bıraktığı büyük bir zenginlik olduğunu vurgularken, "Türkiye’dekiler bize ait, bizim için zenginlik. Buradakiler sizin için zenginliktir. Bütün bunların restorasyonu, en güzel şekilde bakımı, demokrasinin çok temel unsurlarından birisi olan din özgürlüğünün, insanlar neye inanıyorsa inansın, onu yaşadıkları ülkede rahatlıkla yaşayabilmeleri ortak vizyonumuzdur. Bunları görüştük ve gayet faydalı oldu" diye konuştu.
Ulaştırma, Enerji ve Dışişleri bakanlarının da kendi aralarında görüşmeler gerçekleştirdiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti:
"Özellikle ulaştırmada, Sarp Kapısı’nın daha da hızlandırılması ile ilgili çalışmalar başlattık. Orada ümit ediyoruz ki, tek pencere sistemine geçebileceğiz ve bütün Avrupa, Türkiye’nin Kafkaslar üzerinden Orta Asya’ya karayolu ile bağını hızlandıracağız. Büyük projelerden bahsetmiyorum, artık onlar uygulanıyor ama yenileri var. Yenileri de biliyorsunuz, ulaştırmada, trenyolu. Bunun yüzde 80’ini bitmiş vaziyette. Dün Ulaştırma Bakanları bize sunum yaptılar ve bütün sahada yapılan tünelleri, büyük viyadükleri, çok büyük yolları gösterdiler ve işlerin yüzde 80’i hemen hemen bitmiş vaziyette. İnşallah yakında tamamı bitecek. Ayrıca yeni büyük enerji projeleri, TANAP Projesi, Gürcistan üzerinden geçecek."
Cumhurbaşkanı Gül, bütün bunların Türkiye ile Gürcistan arasındaki ilişkilerin ne kadar güçlü olduğunu ve gelecekte de ne kadar güçlü bir şekilde devam edeceğini gösterdiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, Gürcistan’da bulundukları süre içerisinde kendisi ve heyetine gösterilen samimiyet, dostluk ve misafirperverlik için teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

MV(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)