İTALYA'NIN DÖNEM BAŞKANLIĞINDA CANLI BİR DÖNEM YAŞAYACAĞIZ
İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'nun davetlisi olarak İtalya'ya giden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Roma'da yaptığı açıklamalarda, Özel Yetkili Mahkemeler'e (ÖYM) ihtiyaç olmadığını belirtti.
Roma'daki Yunus Emre Kültür Merkezi'nin açılışının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ÖYM'lerin kaldırılması konusundaki çalışmalara da değindi. Bunun eski bir konu olduğunu ve tekrar gündeme geldiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, "ÖYM'lere ihtiyaç olmadığı kanaatindeyim. Gördüğüm kadarı ile bunlarla ilgili adımlar da atılmaya başladı. Zaten biliyorsunuz ÖYM'ler kaldırıldı, şu anda özel mahkeme yok. Devlet Güvenlik Mahkemeleri (DGM) vardı, sonra onları kaldırdık ve ÖYM'lere çevirdik. Onlarda bazı davalar vardı, bu davalar bitene kadar görevlerine devam etsin denmişti. Şimdi gördüğüm kadarıyla bu mahkemelerdeki davalar da normal mahkemelere devredilecek ve tamamen artık özel mahkeme kalmayacak. Bu konuda hükümetten gelen açıklamalar da gayet memnuniyet verici" dedi.
AB'YE, ÖNÜMÜZDEKİ ENGELLERİ KALDIRIN MESAJI
Yargının bağımsızlığıyla ilgili AB'nin kaygıları konusundaki görüşleri sorulan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin müzakere yapan bir ülke olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti: "Müzakere yapmak demek, AB hukukunu devralmak demektir. Değişik fasılları adı altında; yargı, temel hak ve özgürlükler... Yıllardır bu fasılları açalım da Türkiye'nin bu alandaki hukukunu ve standartlarını AB standartlarına biraz daha yaklaştıralım diye ısrarımıza rağmen ne yazık ki bu fasıllar hala açılamıyor. O açıdan bir tezat var. Ben bu vesileyle bütün AB'li dostlarıma, dostlarımıza tekrar çağrıda bulunmak istiyorum; Önümüzdeki engelleri kaldırın. Bunlar zaten haksız engellerdir. Çünkü bu süreç teknik bir süreçtir. Bunlara siyasi blokaj uygulayan üyelerine de kendi aralarında sert çıkmaları lazım."
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, son olarak Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Türkiye'ye geldiğini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da Almanya'ya ziyaretinin olacağını, kendisinin ise Macaristan ve Danimarka'ya gideceğini söyledi. Romanya Cumhurbaşkanını da Türkiye'de ağırlayacağını belirten Cumhurbaşkanı Gül, AB ülkeleriyle yoğun ilişkilerin altını çizdi. Müzakerelerin donmuş olmasının Türkiye'den kaynaklanmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, "Bunu herkes biliyor. Önümüzde yapılacak iş, açılacak fasıl neredeyse kalmadı. Bunun da hiç kimse için iyi olmadığını herkes gördü. Tekrar bu çağrıyı yapıyorum Dondurulmuş; aleni veya gizli dondurulmuş fasılları bir an önce açın da biz de yolumuza devam edelim" diye konuştu.
AB'ye üyelik sürecinin, Türk ekonomisini, demokrasisini ve hukukunu güçlendirdiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Türk halkı reformların hep faydasını görmüştür. Bunlar sadece AB için yapılmıyor, kendisini daha mutlu, daha zengin kılmak, Türkiye'yi daha güçlü hale getirmek için ısrarlıyız ifadelerini kullandı. Kuvvetler ayrılığı konusundaki AB'nin kaygıları da hatırlatılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bununla ilgili yasanın, hükümetin girişimiyle dondurulduğunun altını çizerek, "Şu anda tartışmalar zaten kesildi" dedi.
İTALYA'NIN DÖNEM BAŞKANLIĞINDA CANLI BİR DÖNEM YAŞAYACAĞIZ
İtalya'nın Temmuz ayında başlayacak AB dönem başkanlığı süresince Türkiye'nin beklentilerinin ne olduğu sorulan Cumhurbaşkanı Gül, bu ülkenin dönem başkanlığından memnuniyet duyduklarını dile getirerek, "İtalya daima Türkiye'nin AB üyeliğine destek vermiştir. İtalyan halkının büyük bir kısmı da buna büyük bir sempatiyle bakmaktadır. Yaptığımız görüşmelerde, İtalya'nın dönem başkanlığına gayet iyi hazırlandığını gördüm. Umarım o dönemde Türkiye, AB ilişkileri büyük bir hız kazanır. Bugünkü durağan halinden çıkıp, olması gerektiği yere gelir" dedi.
İtalya Dışişleri Bakanı da çok eski bir dostumuzdur ve AB'de adeta Türkiye'nin bir sözcüsü gibidir diyen Cumhurbaşakın Gül şunları kaydetti: "Bu ülkenin dönem başkanlığı geldiğinde çok canlı bir dönem yaşayacağımızı tahmin ediyorum."
YUNUS EMRE KÜLTÜR MERKEZİ'Nİ AÇTI
Cumhurbaşakanı Abdullah Gül, İtalya'daki temaslarının üçüncü gününe, Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği'nde, İtalyan ve Türk işadamlarıyla yaptığı kahvaltıyla başladı. Basına kapalı gerçekleşen bu etkinliğin ardından Cumhurbaşkanı Gül, İtalya Anayasa Reform Bakanı Gaetano Quagliariello'nun eşliğinde, tarihi başkentin merkezindeki Meçhul Asker Anıtı'na çelenk koydu. Abdullah Gül, İtalya-Türkiye İş Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmayı takiben, Yunus Emre Kültür Merkezi'nin açılışını yaptı. Cumhurbaşkanı Gül açılış kurdelesini, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Roma Büyükelçisi Hakkı Akil, İtalya Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İlaria Borletti ve Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Hayati Develi ile birlikte kesti.

Esma ÇAKIR/ ROMA,(İtalya),()