MACARİSTAN'a resmi ziyaret için giden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, mevkidaşı Janos Ader'in, onuruna verdiği akşam yemeğine katıldı.

"İSTANBUL VE BUDAPEŞTE, KADİM VE DOST ŞEHİRLERDİR"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader ve eşi Anita Herczegh tarafından onurlarına verilen akşam yemeğine katıldı. Cumhurbaşkanı Gül ve mevkidaşı Ader yemekte bir konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yaptığı konuşmada dost ve müttefik Macaristan'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Gül, İstanbul ve Budapeşte'nin, geçmişte olduğu gibi, bugün de kadim ve dost şehirler olduğunu söyledi. "Tuna'nın gürül gürül çağlayan sularının taşıdığı dostluk mesajı, Karadeniz'den geçerek Boğaz'ın serin sularında İstanbul'la buluşmaktadır" diyen Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu dostluk sayesindedir ki, Türk halkı, en sıkıntılı zamanlarında İmre Tökeli, Ferenz Rakoçi ve Koşut Layoş gibi simaları ülkemizde misafir etmiştir. Macaristan tarihine altın harflerle kazınan bu isimler, iki ülkenin de ortak değerleri ve kahramanlarıdır. Bu dostluk sayesindedir ki, Macaristan'dan gelen İbrahim Müteferrika, 1727'de İstanbul'da ilk matbaayı kurmuştur. Aynı şekilde Macar Seçenyi Paşa, Türk itfaiyeciliğinin öncülüğünü yapmıştır. Bu dostluk sayesindedir ki, 17. yüzyıl Osmanlı tarihinin en önemli eserlerinden olan Tarih-i Peçevi'de, Peç şehrinde doğan İbrahim Efendi'nin kaleminden Macar kaynaklarının izlerine rastlanmaktadır. Bu dostluk sayesindedir ki, Macaristan Parlamentosu 1922 yılında Türk halkının bağımsızlık zaferini ilk kutlayanlar arasında yer almıştır. Yine bu dostluk sayesindedir ki, Macar dostlarımız, Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk'ün toprağa verildiği gün tüm kurumlarına ve evlerine siyah bayrak asmışlardır."

TÜRKİYE-MACARİSTAN İLİŞKİLERİ STRATEJİK ORTAKLIK DÜZEYİNDE

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ve Macaristan, NATO’da zor zamanlarda birbirlerine destek olmaya söz vermiş iki dost ve müttefik olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Evrensel ilke ve değerler temelinde küresel ve bölgesel barış, istikrar ve refaha katkı sağlamayı hedefleyen vizyonlarıyla BM, AB, AGİT ve Avrupa Konseyi gibi platformlarda güç birliği yapmaktadır. Bu noktada, Macaristan’ın AB üyeliğimize verdiği destek için bir kez daha teşekkür ediyorum. Gücüne güç katmak için üye olmak istediğimiz AB’ye katılım sürecimize kuvvetli ve görünür desteğinizin süreceğine güveniyoruz. Avrupa’yı ilgilendiren konularda, Orta Avrupa’daki önemli iş birliği platformlarından, Macaristan’ın Dönem Başkanlığını üstlendiği Vişegrad Grubu ile de ilişkilerimizi geliştirmek kararlılığındayız. Türkiye ile Vişegrad Grubu arasında kalıcı diyalog mekanizması kurulması için sarf ettiğiniz gayretleri takdirle karşılıyoruz. Ziyaretimin, dost ve müttefik ülkelerimiz arasındaki iş birliğinin her alanda derinleştirilip pekiştirilmesine katkı sağlamasını temenni ediyorum. Bilhassa ekonomik ve ticari ilişkilerimizi, mükemmel seviyedeki siyasi ilişkilerimizle mütenasip bir düzeye çıkartmak kararlılığındayız. Ziyaretimde bana, dinamik Türk özel sektörünün değerli temsilcilerinin eşlik etmesi, ilişkilerimizin bu boyutuna verdiğimiz önemin müşahhas bir nişanesidir."

ADER: TÜRKİYE’NİN KAYDETTİĞİ GELİŞMEYİ SAYGIYLA SELAMLIYORUZ

Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader ise konuşmasında, Türkiye’nin kaydettiği, 10 yıl önce tasavvur bile edilemeyen gelişmeyi saygıyla selamladıklarını söyledi. Türkiye’nin uluslararası ağırlığının ne kadar arttığını gördüklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Ader, buna olduğu kadar Türk Devleti’nin bu itibarını sorumlulukla kullanmasına da sevindiklerini vurguladı. Macaristan’ın gelişme yolunda yatırımlara ihtiyacı olduğuna değinen Cumhurbaşkanı Ader, bu konuda da Türk dostlarına güvendiklerini belirtti.

KAYSERİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ÖZHASEKİ'YE NİŞAN

Yemeğin sonunda, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'ye Macaristan Dışişleri Bakanı Janos Martonyi tarafından Macaristan Cumhurbaşkanı adına Liyakat Nişanı tevcih edildi.

DG(SSA)