ÇİN'de emekliye ayrılan üst düzey ÇKP liderlerinden Zhou Yongkang ve yakınlarına yönelik yolsuzluk soruşturmasında 14.5 milyar dolarlık mal varlığına el konuldu.
Hong Kong basınında yer alan haberlere göre, Çin tarihinin en büyük yolsuzluk skandallarından Zhou Yongkang soruşturmasında, eski liderin ailesi, akrabaları ve yakın çevresine ait 14.5 milyar dolarlık mal varlığına el konuldu. Hong Kong merkezli South China Morning gazetesine konuşan Çinli kaynaklar, soruşturma kapsamında son dört ayda 300 kişinin gözaltına alınıp sorgulandığını söyledi.
Çin Komünist Partisi'nin en yüksek karar organı olan Politbüro Daimi Komitesi'nin 2012 yılına kadar 9 üyesinden Zhou Yongkang, ülkenin devasa güvenlik mekanizmasını yönetiyordu. Zhou’nun adı, sahip olduğu geniş yetkiler nedeniyle siyasi rakiplerini dinleme ve şantaj iddialarına da karışmıştı.
Kariyerinin büyük bölümünü petrol endüstrisinde geçirmesinden dolayı, enerji piyasasının perde arkasındaki patronu olarak gösterilen Zhou'nun adı uzun yıllardır yolsuzlukla anılıyor, ancak ÇKP'nin lider kadrosundaki konumu nedeniyle hakkında soruşturmaya açılamayacağı ifade ediliyordu.
Görevinin son döneminde kendi adamlarını kritik mevkilere atama yönündeki çabalarıyla dikkat çeken Zhou'nun, o dönem ÇKP liderliğini devralmaya hazırlanan Xi Jinping'in fraksiyonuna karşı giriştiği güç mücadelesi nedeniyle emeklilik sonrasında cezalandırıldığı tahmin ediliyor.

SK(AÖ/İD)