DÜNYANIN en büyük ihracatçısı konumundaki Çin, ihracatta geçen ay ilk kez 200 milyar doları aşarak yeni rekor kırdı.
Çin Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan verilere göre, ihracat Kasım ayında 202 milyar dolar olarak gerçekleşti. ABD ve Güneydoğu Asya Uluslar Birliği ülkelerine yapılan ihracatta sırasıyla yüzde 7.6 ve yüzde 10.7 genişleme kaydedildi. Tokyo ve Pekin arasında artan gerilimin etkisiyle yılın geri kalan kısmında Japonya'yla dış ticarette kaydedilen yüzde 6.1'lik daralma ise, dikkat çekti. Yılın kalan 11 aylık bölümünde Çin'in en büyük dış ticaret ortağı ise 562 milyar dolarla Avrupa Birliği oldu. ABD ve Güneydoğu Asya Uluslar Birliği ülkelerine 400 milyar doları aşan ticaret hacimleriyle ilk üç sırada yer alırken, Japonya'yla dış ticaret hacmi 300 milyar doların altında kaldı.
ENFLASYON YÜZDE 3
Çin'de bu yıl uzun süre yüzde 2'nin altında seyreden enflasyon kıpırdanıyor. Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından yayımlanan açıklamada, tüketici fiyatları endeksinde geçen ay yüzde 3 yükseliş kaydedildiği bildirildi. Açıklamada, gıda fiyatlarındaki yüzde 5.9 artışa dikkat çekilirken, enflasyonun son üç aydır yüzde 3 seviyelerinde bulunduğu vurgulandı. Yetkililer, enflasyon genel seviyesinin resmi hedef dahilinde kaldığını belirtiyor. Ancak, et, süt, sebze ve meyve gibi temel gıda ürünlerinde son aylarda yüzde 10'u aşan artışların hükümet tarafından yakından endişeyle takip edildiği biliniyor. Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'de enflasyon siyaseten en hassas ekonomik veri olarak kabul ediliyor. Özellikle gıda fiyatlarındaki hareketler, Pekin yönetimi tarafından son derece yakından izleniyor.
RENMİNBİ-DOLAR KURUNDA REKOR SEVİYE
Çin para birimi renminbinin dolar karşısındaki değeri son 8 senenin en düşük seviyesini gördü. Çin Döviz Merkezi verilerine göre, USD/RMB referans paritesi 6,1130'la 2005'ten bu yana en alt düzeye indi. Renminbi, kontrollü dalgalanma rejimine geçildiği 2005 yılından bu yana yüzde 25 civarında değer yitirdi. Renminbinin değer kaybı bu yıl başından bu yana ise yüzde 3'e yaklaştı. Kurda yaşanan değerlenme, ülkenin dev ihracat sektöründe kaygı yaratıyor. ABD'nin varlık alımlarını azaltmasıyla birlikte değerlenme baskısının artacağına işaret eden uzmanlar, gelecek yıl dolar kurunun 5'li kuşağını görmesinin kesin olduğuna dikkat çekiyor. Yuan olarak da bilinen renminbinin dolar karşısındaki değeri 2006 yılında "7", 2009 yılında ise "6" kuşağına inmişti. Küresel krizden sonra yavaşlayan değerlenme eğiliminin, dış ticarette kaydedilen ivme ve FED etkisiyle gelecek yıl hızlanması bekleniyor.
  SK(GE/İD)