ÇİN'de kangrene dönüşen yolsuzluğa karşı yeni bir cephe daha açılırken yolsuzluk faillerinin üstleri hakkında otomatik olarak soruşturma başlatılması istendi.
Resmi haber ajansı Xinhua, yolsuzluk faillerinin tespitini takiben suçun örtülüp örtülmediğinin ortaya çıkarılması amacıyla faillerin üstleri ya da onları denetleyen yerel denetçilerin de soruşturulacağını bildirdi. Ajans’ın Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) yolsuzlukla mücadeleden sorumlu organı olan Merkezi Disiplin Teftiş Komisyonu’na dayanarak yayımladığı habere göre, yolsuzluk soruşturması yürüten müfettişlere, ilgili amir ve denetçilerin görevi suistimal ya da savsaklama suretiyle suça iştirak edip etmediklerini resen soruşturma emri verildi.
Çin’de yolsuzluk ülkenin içinde bulunduğu en ağır problemler arasında yer alıyor. ÇKP lideri Xi Jinping, 1 yılı aşkın görev süresince çok sayıda üst düzey parti yetkilisinin soruşturulmasına yeşil ışık yaktı. Merkezi Disiplin Teftiş Komisyonu’nun başına daha evvel finans işlerinden sorumlu olan başbakan yardımcısı Wang Qishan’ı getiren Xi Jinping, yolsuzlukla mücadelenin partinin halk nazarında sarsılan imajını düzeltmek için kritik önem taşıdığını vurguluyor.
Çin’de yolsuzluk sorunu, ülkenin son 30 yılda yakaladığı büyüme ivmesine paralel olarak katlanarak derinleşti. 1978’de yalnızca 170 milyon dolarlık ekonomiye sahip olan ülke, Deng Xiaoping’in başlattığı reformlar sayesinde her yıl ortalama yüzde 10,4 büyüdü. Ancak, altyapı yatırımları ve inşaat sektörüne dayalı büyüme yolsuzluk problemini son derece ağırlaştırdı.

SK(AÖ/İD)