ÇİN'deki China Daily gazetesi, Batı’nın Rusya’ya yaptığı baskıdan dolayı ülkede dolardan giderek uzaklaşma sürecinin başladığını yazdı.
Rus haber ajansı Ria Novosti, Çin basınına göre şu anda işadamları arasında kullanılan Hong Kong dolarının en çok tercih edilen para olduğu bildirildi. Örneğin Rusya’nın en büyük telefon operatörlerinden olan 'Megafon' şirketi döner sermayesinin yüzde 40’ını Hong Kong dolarına çevirdi, diğer yüzde 60’lık kısmını ise, ruble olarak tutuyor. Üstelik Hong Kong dolarları Çin bankalarında tutuluyor.
Gazete, yuan para birimine geçiş eğiliminin olduğunu da kaydederek, mayıs ayında Rusya Devlet Başkanı Putin’in Çin ziyareti sırasında VTB bank ile Çin bankası arasında imzalanan anlaşmaya dikkat çekti. Anlaşma gereği Çin ile Rusya arasında yapılan ticarette dolar kullanılmayacak onun yerine ruble ve yuan para birimleri kullanılacak.
Öte yandan Çin Xinhua ajansının verdiği haberde de, Türkiye’nin Rusya’ya karşılıklı ticaret hesaplarının ulusal para birimleriyle yapılmasını teklif ettiği hatırlatıldı.
Devlet Başkanı Sözcüsü Sergey Glayev’de daha önce yaptığı açıklamalarından birinde, Rusya’nın giderek dolara olan bağımlılığı ortadan kaldırmasını ve ülkenin doğu ve güneydeki ortaklarıyla işbirliği yapmasını arzuladığını dile getirdi.
Çin basını, 'Megafon', 'NOVATEK', 'Severstal', 'Nornikel', 'ALROSA ve 'Birleşik Tersaneciler Şirketi' gibi Rusya’nın en büyük şirketlerinin Batı’dan finansman kaybı yaşayacakları korkusuyla dolardan uzaklaşacaklarından ve başka para birimine geçeceklerinden emin olduğunu yazdı.
İşadamı Gennady Timçenko, İtar tass habere yaptığı açıklamada, özel uçağının teknik bakımını üstelenen Amerika’nın Gulfstream şirketinin yaptırımlar nedeniyle bakımı durdurduğunu bildirdi. Timçenko, şöyle dedi:
"Yaptırımlar çok garip bir şekilde işliyor. Gulfstream kendilerinden çok pahalıya aldığım uçağın bakımıyla ilgili yaptığımız anlaşma yükümlülüklerini yerine getirmemeye başladı. Gulfsteram’a benimle her türlü iletişimi kurması yasaklandı. Şirket benimle ne şimdiye kadar sipariş verilen uçaklarla ilgili ne de başka işle ilgili iletişime geçemiyor. Uçağın bakımı da yapılmıyor olduğu yerde duruyor. Uçak şu anda Moskova’da ancak şirket yedek parça temini yapmadığı için pilotlar uçağı dahili harita navigasyonlarıyla kullanamıyorlar. Biz de artık uçağımızla bir yerden bir yere giderken charter uçuşu yapacağız."
İtar Tass, Timçenko’nun 64,5 milyon dolarlık Gulfstream G650 uçağına sahip olduğunu da yazdı. Bu arada Gulfsteram şirketinin İletişim Müdürü Heidi Fedak, İtar Tass habere yaptığı açıklamada, Rusya’daki uçakların servis bakımlarını Vnukovo havalimanında bulunan Jet Aviation şirketinin yaptığını bildirdi. Fedak, Rusya ve BDT’de Gulfstream şirketine ait 76 uçağın kullanıldığına ve piyasanın giderek geliştiğine dikkat çekti ve servis bakımı hizmetlerinin eskisi gibi devam ettiğini belirtti.