TAYLAND'ın Prachuap Khiri Khan kentinde meyve üreticisi çiftçiler yağmacı fillerden şikayet ederken, yetkililerin gerekeni yapmamasından yakındı.
Köylüler yaklaşık 50 kadar yabani filin Kaeng Krachan Ulusal Park'ından kaçıp Hua Hin'e kadar geldiklerini ve meyve bahçelerini adete savaş alanına çevirdiklerini söyledi. Özellikle filler muz, mango, jack meyvesi ve düriyen meyveleri çok zarar gördü. Moo 5 köyü muhtarı Watchara Khamphorn köyünde meyve bahçelerinin yanı sıra fillerin 2 eve zarar verdiğini belirtti. Fillerin yağmalamaları sebebiyle usanan bazı çiftçiler meyveciliği bırakıp hayvancılığa yöneldi. Moo 5 köyü sakinlerinden Chin Charoensup, çareyi gece nöbet tutmakta bulduklarını söyledi ve "Gece fillerin geldiklerini duyunca onları korkutuyor ve kaçırıyoruz, böylece ürünlerimizi koruyoruz" diye ekledi. Bölgede toplam 2 bin dönüm meyve bahçesinin zarar gördüğü belirtildi.
Bir yerel ajans ulusal park ile bölge arasına 40 kilometrelik duvar örülüp fillerin geçişinin engellemeye çalışılacağı planını aktardı. Ancak yerel yönetimde hükümetten yardım bekliyor. Hal böyle olunca da ürünlerini korumak yine köylülere düştü.
 

KK(GE/İD)