İRAN, dünya güçleriyle vardığı nükleer anlaşmayı uygulamaya koyarak yüzde 20 uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurdu.
İran’ın resmi haber ajansı İRNA, İran’ın Fordo ve Natanz nükleer tesislerinde yüzde 20 uranyum zenginleştirme çalışmalarını askıya aldığını bildirdi. İran’ın ayrıca mevcut yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyum stokunu da saf dışı bırakmaya başladığı bildirildi.
Söz konusu işlemlerin, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UEAK) denetçilerinin nezaretinde yapıldığı kaydedildi.
İran ve BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ile Almanya’dan oluşan ‘5+1’ ülkeleri, İsviçre’nin Cenevre kentinde 24 Kasım’da Tahran’ın nükleer programına ilişkin bir anlaşma imzalamıştı.
Bugün uygulamaya başlayan anlaşma gereği, Tahran, uranyum zenginleştirme faaliyetlerini yüzde 5 oranıyla sınırlı tutmayı ve elindeki yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyum stokunu aşamalı olarak saf dışı bırakmayı taahhüt etmişti.
Dünya güçleri de eş zamanlı olarak bugünden itibaren İran’a karşı uyguladıkları bazı ekonomik yaptırımları askıya alıp İran’ın yurt dışında bulunan parasının bir kısmını taksitler halinde serbest bırakacak.