BREZİLYA ekonomisinin başkanlık seçimleri kampanyasının hızla sürdüğü bir dönemde teknik resesyona girdiği açıklandı. 2014 yılının ilk çeyreğinde 0.2'lik gelişme kaydeden ekonomi ikinci çeyrekte de beklenen gelişmeyi gösteremeyerek 0.6'da kaldı.
Brezilya Coğrafya ve İstatistik Enstitüsü (IBGE)'nin raporuna göre Bu yılın ikinci çeyreğinde GSYİH bir önceki döneme göre yüzde 0.6 oranında düştü, Yılın ilk çeyreği için öngörülen yüzde 0.2'lik büyüme aksi yönde gelişerek yüzde 0.2 gerilemeye dönüştü.
Dünya kupasına evsahipliği yapmak da Brezilya ekonomisini canlandırmaya yetmedi. 15 milyar dolar harcanan kupanın GSMH'ye yüzde 0.2 oranında katkı sağlamayacağı öngörülüyordu. Güney Amerika'nın en büyük ekonomisine sahip Brezilya en son 2008 yılında resesyona girmişti.
Brezilya ekonomisinde önceki yılın aynı dönemine göre en büyük düşük 5.3'le sanayide yaşandı. Ekonomide büyük ağırlığı olan hizmet sektörü ise yüzde 0.5 daralma ile yüzde 1.5 oranında küçüldü. Öte yandan tarım sektörü ve ev eşyaları tüketiminde yüzde 0.3 oranında bir artış kaydedildi.
Ekonomideki durgunluk ve yüzde 6.5 oranında ve büyüme eğilimindeki enflasyona rağmen, işsizlik oranının yüzde 7'nin altında seyrettiğini açıklayan Dilma Rousseff hükümeti yılın ikinci yarısında yüzde 1'lik büyüme bekliyor. Ancak mali analistlerin 2014 yılı için öngördükleri büyüme rakamı yüzde 0.7 oldu.