BREZİLYA Adalet Bakanı Jose Eduardo Cardozo, son dönemde ülkede yoğunlaşan gösterileri kontrol etmek için özel bir istihbarat grubu kurulduğunu açıkladı.
Birimin göstericileri izlemek için kurulmadığını vurgulayan Bakan Cardozo, grubun amacının 'gösteriler sırasında meydana gelen yasa istismarlarını, şiddet olaylarını kimlerin yönlendirdiğini ve provokatörleri tespit etmek' olduğunu söyledi.
Bakan Cardozo, grubun federal polise bağlı çalışacağını belirterek, "Gösterilerde meydana gelen can ve mal güvenliğine zarar veren ihlallere daha fazla izin veremeyiz" dedi.
Brezilya polisi şiddet olaylarından Black Bloc (Kara Blok) adlı anarşist grubu sorumlu tutuyor. Siyah giysiler giyen, yüzlerini mendille ya da tişörtlerini kafalarına geçirerek saklayan anarşist grup kitlesel hareket ediyor.
Brezilya'da sağlık, eğitim ve ulaşımda iyileştirme talepleri ve polis şiddetine karşı yapılan eylemler barışçı başlayıp yakılan arabalar, ateşe verilen sokaklar, göz altılar ve onlarca yaralı ile bitiyor. En son geçen hafta Sao Paola'daki bir eylemde polisin 17 yaşındaki bir göstericiyi öldürmesi ülkede büyük öfkeye neden olmuş, çıkan çatışmalarda 90 kişi gözaltına alınmıştı. Polis yaşanan şiddet olaylarından bir kez daha Kara Blok'u sorumlu tutmuş 'eylemci kılığına girmiş suçlular' tanımını yapmıştı. CK(SS)