ALMANYA'nın Bremen kentinde Waller Çalışma ve Kalitelendirme Kurumu (WaBeQ) öncülüğünde, göçmenlerin sosyal ve kültürel alanda daha çok yer almalarını sağlamak amacıyla 'MİT.ARBEİT' projesi uygulamaya konuldu.
Almanya'da ilk kez Bremen kentinde hayata geçirilen ve model proje olarak gösterilen MİT. ARBEİT'a cami ve spor kulüplerinin de aralarında bulunduğu çeşitli kuruluşlar destek veriyor.
Göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı Gröpelingen semtinde hayata geçirilen projede, semtte faaliyet gösteren proArbeitMikado, Hazreti Mevlana Camisi,Türk Veliler Birliği, KSV Vatanspor, Göçmenler ve Kültürlerarası Araştırmalar Merkezi (ZİS) yer alıyor. Proje Vatanspor binasında düzenlenen toplantıyla tanıtıldı. WaBeQ Müdürü Ernst Schütte, "Biz daha çok göçmen kökenliyi çalışmalarımıza dahil etmek istiyoruz" dedi.
"AMAÇ İŞSİZ GÖÇMENLERİ KAZANMAK"
MİT. ARBEİT projesinden yer alan Vatanspor Kulübü Başkanı Selahattin Gencer ise, şöyle devam etti:
"Bu proje mesleki eğitimini, yabancı sivil toplum örgütlerine birlikte organize etme şansı tanıyor. Proje başarıya ulaşırsa yabancı sivil toplum kuruluşları olarak daha güzel işler başarabiliriz. Projenin amacı işsiz olanları, evde oturanları mesleki alanda geliştirerek onları eğitmen hale getirmek."
Sosyal Pedagog Berrin Yıldız ise, "Vatanspor'da yer alıyorum. Bizde bisiklete binme, dans ve buna benzer kurslar var. Burada yetiştirdiğimiz göçmenleri bu projeye dahil ediyoruz. Onlar da öğrendiklerini başkalarına aktarıyorlar. Böylece kadınlarımız, işsiz olanlarımız kendilerine bir meslek edinmiş oluyor ve sosyal faaliyetlerde yer alıyorlar" diye konuştu.
PROJEYE DAHİL OLANLARA MADDİ DESTEK VERİLİYOR
Projeyi destekleyen Batı Bremen İş Ajansı, projenin başarılı olması halinde diğer semtlerde de uygulanacağını duyurdu. Semtte yaşayan ve projeden yararlanmak isteyen 25 yaş üstü göçmen kökenlilerin, projede yer alan kuruluşlara başvurabilecekleri belirtildi. Projeye katılanlara İş Ajansı’ndan az miktarda para yardımı yapılacağı, şehir içi ulaşım bileti ve çalışma kıyafeti verileceği vurgulandı. MU(AÖ/İD)