GÖÇMENLERE yönelik aldığı örnek kararlarla dikkatleri çeken Bremen Eyalet Parlamentosu, opsiyon modelini askıya aldı. Bremen İçişleri Bakanlığı yayımladığı genelgeyle Almanya'da yeni koalisyon hükümetin uygulamadan kaldırmayı kararlaştırdığı, ancak halen yürürlükte olan opsiyon modelini askıya aldığını duyurdu. Bremen İçişleri Senatörü SPD'li Ulrich Maeurer, kendisine bağlı tüm dairelere genelgeyi göndererek gerekli önlemlerin alınmasını istedi.
Bremen Eyalet Meclisi Milletvekili Sülmez Doğan (Yeşiller), Mustafa Kemal Öztürk (Yeşiller) ile Mustafa Güngör (SPD) atılan adımın tarihi bir adım olduğunu, şu anda Alman ile Türk vatandaşlığı arasında tercih yapmak zorunda kalanların yabancılar veya İçişleri Bakanlığı'na 'Çifte vatandaşlığı koruma' dilekçesi vermeleri halinde bu sorundan kurtulacaklarını söyledi.
Yeşiller Milletvekili Sülmez Doğan ile İçişleri Komisyonunda yer alan Mustafa Kemal Öztürk asıl mücadelelerinin herkese çifte vatandaşlık olduğunu söyledi. Opsiyon modelin askıya alınmasıyla ilgili konuşan Sülmez Doğan şunları söyledi:
"18-23 yaşlarınaki gençler gidip Yabancılar Dairesi'ne çifte vatandaşlık haklarının korunması için dilekçe vermeli. Bremen olarak gençlerin çifte vatandaşlığını kaybetmemeleri için opsiyon modelini yeni yasa çıkıncıya kadar askiya aldık. Biz yeşiller olarak hep çifte vadandaşlık için savaştık. Baskılarımız sonucu böyle önemli ve sevindirici adımlar atıldı."
419 GENCİN ÇİFTE VATANDAŞLIĞI TEHLİKEDE
İçişleri komisyonu üyesi Mustafa Kemal Öztürk, İçişleri Bakanlığı'nın yayımladığı genelgenin gençler ve kendileri açısından çok önemli olduğunu, bunun toplam 419 genci kapsadığını söyledi. Öztürk, şöyle dedi:
"Gençlerin çifte vatandaşlıklarını korumaları için yasal bir olanak yarattık. Bu çok önemli bir fırsat. Tercih yapmak zorunda olan gençlerin mutlaka İçişleri Bakanlığı'na dilekçe vermesi gerekiyor. Bu uygulamayı sadece Hamburg be Bremen Eyaleti yapıyor."
GENÇLER TERCİH YAPMAKTAN KURTULACAK
Bremen Eyaleti SPD Milletvekili Mustafa Güngör ise, gençlerin bundan böyle Bremen'de opsiyon modelinin askıya alınması konusunda tercih yapmak zorunda kalmayacaklarını anlatırken, "Bremen bu konuda yine bir ilke imza atmış oldu. Bizim tercihimiz tüm göçmenlere çifte vatandaşlık hakkının verilmesidir" diye konuştu

MU(AÖ/İD)