BELÇİKA'da yaşayan psikolog-yazar Birsen Taşpınar'ın ilk romanı 'Sessizliğin Anneleri' (Moeders van de Stilde) Anvers kentinde bulunan Göç Müzesi Red Star Line'nın Konferans Salonu'nda yapılan gala ile okurlarıyla buluştu.
Türk kökenli 3 kadın karakterin yer aldığı romanda göç, göçmen ve yabancı sorunları kadın gözüyle anlatılıyor. Belçika'da Flamanca yazan ilk Türk kökenli kadın yazar olan Taşpınar'ın galasına ilgi yoğun oldu. Türk ve Belçikalı çok sayıda kitapseverin buluştuğu tanıtım galasında konuşan Federal Milletvekili Meyrem Almacı, Belçika'da yaşayanları yerli-yabancı diye ayırmanın anlamı olamayacağını ve bu ayrıma kesinlikle karşı olduğunu söyledi. Meyrem Almacı, şöyle dedi:
"Birsen Taşpınar'ın bu romanı bir ilk. Ama devamı gelecek. Belçika toplumunda yaşayan Türk kökenli kadınlarımızdan Flamanca yazan daha onlarca yazar çıkmasını bekliyorum."
Yazar Birsen Taşpınar ise, romanın sadece kadınları değil, sosyal hafızayı da anlattığını söyledi. Taşpınar, "Ön planda üç kadın olmakla beraber, romanım göçün hem toplum hem de aile üzerinde ne gibi etkilerinin olduğunu irdeleyen bir kitap" dedi.
Yazar ve siyasetçi Selahattin Koçak ise, romanın Flamanca olmasının, bu ülkede yaşayan Türk kökenli kadın yazar adaylarını yüreklendireceği için çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Kitap bence amacına ulaşmıştır"' dedi. Birsen Taşpınar'ın müzik eşliğinde romandan pasajlar okuduğu gala, yazarın kitaplarını imzalaması ile son buldu.