MUSTAFA Kemal Atatürk'ün ekonomik ve endüstriyel devrimleri, Birleşmiş Milletler'in New York'taki merkezinde düzenlenen bir sempozyumda anlatıldı.
Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliği'nin girişimi ile düzenlenen sempozyuma, BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik, Brezilya'nın BM Daimi Temsilcisi Antonio de Aguiar Patriota, Prof. Peride K. Blind, Prof. George Gavvrych ve Dr. David Cameron Cuthell Jr. konuşmacı olarak katıldı. 'Atatürk devrimlerinde ekonomik ve endüstriyel gelişme ve endüstrileşme' konulu, katılımın çok az olduğu sempozyumda, Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Halit Çelik, Atatürk döneminde Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik, toplumsal ve endüstriyel koşullara ilişkin bilgi verdi. Atatürk'ün, ekonomik bağımsızlık kazanılmadan, askeri ve siyasi bağımsızlığın kazanılamayacağına inandığını, bu olgunun bugün de geçerli olduğunu anlatan Çevik, Ulusal Bağımsızlık Savaşı'nın kazanılmasından sonra, Atatürk'ün ekonomi, eğitim, hukuk, kadın hakları gibi konularındaki girişimlerine dikkat çekti.
Brezilya'nın BM Daimi Temsilcisi Patriota da, Osmanlı ve Brezilya İmparatorlukları döneninde, coğrafi uzaklıklar yüzünden gelişemeyen ilişkilerin, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasının ardından gelişmeye başladığını söyledi. Brezilya ile Türkiye'nin ekonomik ve sosyal süreçlerinin benzediğine değinen Patriota, "İki ülke de ulusal kaynaklarını aynı dönemlerde ulusallaştırdı, ekonomik gelişme yönünde ilerlemeler sağlandı, değişiklikler yapıldı. İki ülke de askeri darbelerin sancılarını yaşadı" dedi.
Atatürk'ün 20'nci Yüzyıl'ın 'en önemli devlet adamlarından biri' olduğunun kabul edildiğini vurgulayan Patriota, "Türkiye Cumhuriyeti'ni kurup, yönlendirdi. Türkiye bugün Adriyatik ile Çin arasındaki en güçlü ülkelerden biri. Yalnızca kendi ülkesinin değil, ülke komşularının bile tarihlerini belirleyen bir lider oldu. İşgalci güçler tarafından yönetilen uluslara, ulusal bağımsızlığın ne olduğunu gösterdi" diye konuştu.
Prof. George Gavvrych de Atatürk'ün, içinde bulunulan tüm olumsuz koşullara karşın Türkiye'yi tarımsal bir toplumdan endüstriyel bir topluma dönüştürme çabalarını ve bu süreçte yaşanan gelişmeleri anlattı. Sempozyumun moderatörlüğünü de üstlenen Prof. Peride K. Blind da konuşmasında, Atatürk'ün ekonomi politikalarının günümüze yansımalarını ve Türkiye'de son yıllardaki gelişmelere ilişkin verileri paylaştı. Atatürk'ün kadın haklarına verdiği önemin de altını çizen Blind, "Eğer ben bugün buraya konuşmacı olarak katılabiliyorsam, bu Atatük sayesindedir" dedi.
Atatürk'ün, uzak görüşlülüğünü anlatan bir konuşma yapan Türkiye doğumlu Dr. David Cameron Cuthell Jr. Da, Atatürk'ün havacılık alanındaki çalışmalara verdiği öneme değindi. Atatürk'ün hem bir devlet adamı hem de askeri lider olarak havacılığa stratejik önem verdiğini anlatan Cuthell, Türkiye'nin bu sayede çok yol yol aldığını söyledi.

NA(AÖ/İD)