BURSA’da konuşan Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi’nde (NASA) görevli Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, görev yaptığı kurumda öncülüğünü yaptığı 40 bilim insanının yer aldığı bir ekibin, dünyanın oluşumunda oksijenin olup olmadığını araştırdığını söyledi. Dr. Yıldız, ayrıca dünyaya 1000 ışık yolu uzaklıkta araştırma yapan bilim insanlarının, saniyesi 10 Euro olan teleskoptan 8 saatlik gözlem yaptığını ve bu gözlemler sonucu çok sayıda su molekülü bulunduğunu fakat oksijene rastlanmadığını belirtti.
NASA'da görevli astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, Bursa'da yapılan toplantıda, uluslararası işbirliği ile yapılan araştırmaları hakkında bilgi verdi. Dünyada oksijen ile suyun birbiri ile ilişkilendirildiğini dile getiren Yıldız, hayatın nasıl oluştuğu konusunda araştırma yaptıklarını kaydetti. Bu konuda oluşan bir yıldız üzerinde çalışma yaptıklarını anlatan Dr. Yıldız, şöyle dedi:
"Başka bir yıldızda oksijen bulmaya çalışıyoruz. Gaz ve toz bulutlarının yavaş yavaş çökmesi sonucu yaklaşık 10 milyon yıl sürede oluşan bir yıldızı inceledik. Bu bulduğumuz yerde acaba 'Şu anda oksijen molekülü oluşuyor mu?' dedik. Çünkü 'Oksijen molekülü varsa belki bizdeki oksijen molekülü de ilk anda oluşmuş olabilir' diye düşündük. Ancak sonuç olarak oksijen molekülü bulamadık. Bu şunu gösteriyor: Bir yıldız oluşurken, oksijen molekülleri aslında o anda oluşmuyor. Dünyada bulduğumuz oksijenler bir yıldız ya da gezegenimiz oluşurken, oksijen gazı oluşmuş değil. Aslında dünya oluşmuş dünya ilk oluştuktan sonra mikroorganizmalar o sırada bitki gibi canlılar yavaş yavaş karbonmonoksiti oksijene dönüştürerek, fotosentez ile birlikte oksijene dönüştürmesi ile oksijen oluşmuş oluyor. Dünyaya oksijen nereden geldi. Onun yanıtını bulmaya çalışıyoruz."
Bu araştırma ile ilgili başta NASA olmak üzere birkaç uluslararası kuruluşun yer aldığı 40 kişilik ekip ile birlikte çalıştıklarını belirten Dr. Yıldız, "Gözlemin saniyesi 10 Euro olan uzay teleskobu ile yaklaşık 8 saatlik gözlem yapıldı. İncelediğimiz yıldız ise dünyaya yaklaşık bin ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Bir ışık yılının karşılığı ise 9,5 trilyon kilometredir. Bu çalışmanın ardından konuyla ilgili makaleyi yazmak da bana nasip oldu" dedi.

(FOTOĞRAFLI)