ALMANYA'nın başkenti Berlin'de, şehrin elektrik kurumunun tekrar devletin kontrolüne geçmesi için halk oylaması yapılacak.
3 Kasım 2013 Pazar günü gerçekleştirilecek halk oylamasında özelleştirilip Vattenfall firmasına satılan elektrik kurumunun, yeniden Berlin Eyaleti'nin, yani devletin eline geçmesi oylanacak. Konuyla ilgili olarak konuştuğumuz Yeşiller Partisi Eyalet parlamentosu milletvekili Dr. Turgut Altuğ, Alman vatandaşlığına geçmiş olan Berlinli Türklere bir çağrı yaparak oylamaya katılmalarını ve özelleştirilen elektrik şebekesinin tekrar devletin kontrolüne geçmesi yönünde oy kullanmalarını istedi. Tüketici koruma ve çevre eğitimi konularında meclis grubunun sözcülüğünü de yapan Altuğ, pazar günkü halkoylamasının Berlinliler için büyük önem taşıdığını söyledi.
Almanya'nın genelinde büyük firmaların elektrik işletmelerini kontrol ettiğini kaydeden Dr. Altuğ, "Bu seçimde Berlin'de elektrik işletmesinin bu firmaların elinden alınıp tekrar kamuya devredilmesi sözkonusudur. Bunun neticesinde ileriki dönemde elektrik fiyatları ucuzlayacaktır. Çünkü amaç kar elde etmek değil, halkın elektrik ihtiyacını karşılamak olacaktır. Elektiriğin kamuya ait olmasının başka bir yararı da elektrik parasını ödeyemeyen dar gelirli ailelerin faturayı ödemedikleri takdirde elektriklerinin kesilmesinden önce devletin bu ailelere yardım edebilecek olması. Şu anda elektrik şebekesi özel firmanın elinde olduğu için Almanya'da yoksul olan yüzbinlence ailenin elektrik gereksinimi karşılanamamaktadır. Ayrıca nükleer enerjiyle üretilen elektriğin yerini çevre dostu elektrik alabilecektir" dedi.
Berlin'de daha önce konunun halk oylamasına götürülmesi için gerekli olan 170 bin imza toplandı. Pazar günü gerçekleştirilecek halkoylamasında ise Berlin elektrik şebekesinin tekrar kamuya ait olabilmesi için toplam seçmen sayısının dörtte biri olan yaklaşık 600 bin imza toplanması gerekiyor. Oylamada sadece Alman vatandaşlarının oy kullanabileceğini hatırlatan Turgut Altuğ, Yeşiller Partisi olarak bu uygulamaya karşı olduklarını ülkede yaşayan herkesin oy kullanabilmesini istediklerini, fakat şu anki mevzuatın böyle olduğunu söyledi. Dr. Altuğ, Alman vatandaşı olan herkesin, mektupla veya daha önce seçimlerde oy kullanmış oldukları yerlere kimlikleriyle giderek halkoylamasına katılabileceklerini belirtti.

MT (BY/RT)