TÜRKİYE'nin Berlin Büyükelçili'ğinde geniş katılımlı  nevruz kutlaması gerçekleştirildi.
Orta Asya'dan Ortadoğu'ya kadar uzanan coğrafyada nevruzu kutlayan ülkelerin büyükelçileri Türk büyükelçiliğinde buluştu. Bu ülkelerin Berlin büyükelçiliklerinin birlikte organize ettikleri etkinliğe bu yıl Türkiye Cumhuriyeti Berlin Büyükelçiliği ev sahipliği yaptı.
KÜLTÜRLER BULUŞTU
Türk büyükelçiliğindeki 2014 yılı nevruz kutlamalarına Afganistan, Azerbaycan, Irak, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan büyükelçileri katıldı. Yine Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Büyükelçisi Kemal Gökeri ve KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami de konuklar arasında yer aldı. Kutlamalar kapsamında katılımcı ülkelerin şarkı, müzik ve dans gösterileri sahnelendi. Ülkelerin kültürel ögelerinin sergilendiği tanıtım stantları kuruldu ve yine her ülke kendi geleneksel mutfağından en güzel örnekleri davetlilerin beğenisine sundu. Bazı konuklar kutlamalara yöresel kıyafetleriyle katıldı.
HEPİMİZİN ORTAK DEĞERİ
Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, yaptığı açılış konuşmasında, geniş bir coğrafyada kutlanan nevruz bayramının tarihi gelişimini ve önemini anlattı. Tarihi 3 bin yıl öncesine kadar uzanan ve 'Baharın müjdeleyicisi' olan nevruzun getirdiği ortak değerlere vurgu yaptı. Nevruzun hiçbir etnik gruba, hiçbir dine, hiçbir mezhebe ait olmayan bir etkinlik olduğunu kaydeden Karslıoğlu, şöyle dedi:
"Bu hepimizin ortak değeri ve bunu Berlin'de diğer ülkelerle birlikte kutlamak bize gurur verdi. Hepimiz birbirimizi yeniden keşfediyoruz, ortak yönlerimizi ortaya çıkarıyoruz. Bugün burada sergilenen danslar müzikler bunun bir göstergesi.2
Türkiye'nin köklerini yeniden keşfettiğine değinen Karslıoğlu, "Bunlar bir zamanlar vardı köyümüzde, kentimizde. Benim çocukluğumda da vardı bunlar. Daha sonra kaybolmaya yüz tutmuştu. Ama ülkemizin bu öz kültürünü, öz ananesini yeniden yaşatması bize büyük gurur veriyor" diye konuştu. 
Azerbaycan Büyükelçisi Perviz Shahbazov, “Birkaç yıl önce Berlin'de bugünkü iştirakçi ülkelerin katılımıyla nevruzu hep birlikte kutlamak yönünde bir karar almıştık. Gördüğünüz gibi daha sonra sonra bu teşebbüs güzel bir festivale dönüştü. Bu çok sevindirici bir durum. Ben de bu vesileyle kardeş Türk halkının nevruz bayramını içten ve kalpten tebrik ederim” ifadelerini kullandı.
Katılımcı ülkelerden yaklaşık 600 davetlinin katılımıyla, Berlin büyükelçiliğimizde gerçekleştirilen 2014 yılı nevruz bayramı kutlamaları yaklaşık 4 saat sürdü. Bir sonraki yıl kutlamalar bir başka ülkenin büyükelçiliğinde gerçekleştirilecek.

MT(GE/İD)