GEZİ olayları sırasında başına gaz kapsülü isabet etmesi sonucu ağır yaralanan ve 269 gün komada kaldıktan sonra dün sabah hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın ölüm haberi ve protesto gösterileri İtalya basınında geniş yer buldu.
İtalya haber ajansı ANSA;, "Türkiye’de komadaki genç öldü, çatışmalar var” başlığıyla duyurduğu haberde, Gezi Parkı gösterileri sırasında yaralanan ve 9 aydan bu yana  komada olan ve 'Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a karşı olan baskı altındaki genç Türklerin sembolü' haline geldiği belirtilen 15 yaşındaki Berkin Elvan’ın ölümü ardından değişik kentlerde polisle çatışmaların çıktığı belirtildi. Haberde, "Binlece insan Ankara, İstanbul ve İzmir’de meydanlara indi. Polis, Ankara’nın kalbi Kızılay’da, basınçlı su ve göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahalede bulundu" ifadesine yer verdi.
Corriere della Sera Gazetesi’nin internet sayfasında, "15 yaşındaki Gezi Parkı yaralısının ölümü Türkiye’de olayları alevlendirdi" başlığıyla verilen haberde, şöyle denildi:
"Berkin, 16 Mayıs günü, kendi İstanbul’unda, ekmek almak için evden çıktı. Bir daha eve dönemeyeceğini bilmiyordu; 9 ay önce o gün 14 yaşındaki Berkin, hükümete karşı Gezi Parkı’nı savunan gösteriler sırasında, polisin attığı göz yaşartıcı gaz kapsülüyle vuruldu. 269 gün komanın ardından öldü. Ağırlığı 16 kilogramdı. 15’inci yaşını geçen Ocak ayında hastanede kutlayan genç çocuğun ölüm haberi, Türkiye’de yeni bir protesto dalgası yarattı" denildi. Ölüm haberinin aile tarafından duyurulmasının ardından yüzlerce kişinin Berkin’in bulunduğu hastane önüne gittiği, burada polis ve göstericiler arasında çatışma çıktığı ifade edilen haberde, "Ankara’nın kalbi' Kızılay’da da biri, önünde bir parça ekmek ve ‘Ben Berkin’im’ yazılı kağıtla oturdu, birkaç dakika sonra onlarca insan yere ekmek parçaları koyarak yanına oturdu" denilirken, gösterilerin İzmir, Antalya ve Hatay’a da yayıldığı belirtildi. Haberde ayrıca Berkin Elvan’ın annesi Gülsem Elvan’ın “Benim oğlumu Allah değil, Erdoğan aldı” sözleri alt başlık olarak kullanıldı, başta OTDÜ olmak üzere bir çok üniversitede öğrencilerin gösterilere katıldığı vurgulandı. Haberde Gezi olayları sırasında 8 binin üzerinde yaralanan olduğu Berkin Elvan’ın ise “sekizinci kurban” olduğu ifadesi yer aldı.
La Stampa Gazetesi internet sayfasında , “15 yaşındaki Gezi Park yaralısı öldü. İstanbul’da isyan yeniden patladı” başlığıyla yer alan haberde, “Berkin’in ölümünden sonra Türkiye’yi bir öfke ve acı dalgası sardı. 15 yaşındaki Alevi geç İstanbul’da Haziran ayında Gezi Parkı olayları sırasında yaralandı, 9 aydır komadaydı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a karşı olan baskı altındaki Genç Türklerin sembolü haline geldi” denildi. Haber metninde ayrıca binlerce kişinin, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Trabzon, Antalya, Hatay ve Diyarbakır’da protesto gösterilerinde bulunduğu, 'Katil Erdoğan' diye slogan attığı belirtilirken, anne Gülsem Elvan’ın “Benim oğlumu Allah değil, Erdoğan aldı” dediği kaydedildi.

EB(GE/İD)