BELÇİKA’da göçün 50. Yılı etkinlikleri yoğun bir şekilde devam ediyor.
Türkiye’den Belçika’ya göçün 50. Yılı olarak kabul edilen 2014 yılında, bir çok sivil toplum kuruluşu ve Türk vatandaşlarının yaşadığı belediyelerde göçün 50. yılı kutlanıyor. Belçika’nın Gent şehrinde de, Gent Belediyesi tarafından 50. Yıl kutlamaları başlatıldı.
Gent Belediyesi tarafından toplantı salonunda düzenlenen Belçika’ya göçün 50.Yıl kutlamasının açılış konuşmasını, Gent Belediye başkanı Daniel Termont yaptıktan sonra, Gent Belediyesi başkan yardımcısı Resul Tapmaz, Emirdağ Kaymakamı Akın Ağca, Anvers Başkonsolosu Mustafa Kemalettin Eruygur konuşmalarıyla göçün 50. Yılını anlattılar.
EMİRDAĞ’IN NÜFÜSÜ 40 BİN BELÇİKA’DA 150 BİN EMİRDAĞLI VAR
Gent belediyesinde göçün 50.yılı dolayısıyla düzenlenen gecede konuşan Emirdağ Kaymakamı Akın Ağca, "Ben burada olmaktan onur duydum. Emirdağ kaymakamı olmak bazı unsurları da beraberinde getiriyor, Emirdağ’da yaşayan nüfus 40 bin iken, Belçika’da yaşayan 150 bin Emirdağlı var, dolayısıyla kendimi Emirdağ kaymakamı olarak, aynı zamanda da Belçika’nın bir parçası hissediyorum. Göç her iki toplumda önemli ve her iki taraf içinde önemli bir unsur, bu yüzden tarihe not düşülmesi gerekiyor" dedi.
Gent Belediyesi başkan yardımcısı Resul Tapmaz, "Gent belediyesinin düzenlediği göçün 50. Yılında bu görev bana verildiği için çok mutlu oldum. Bunun yanında göçmen çocuğu olarak bu görevi yapmaktan gurur duydum. Güzel bir birlik beraberlik oldu, bu birlik umarım böyle devam eder. Umarım bu çalışmalar Gent’te yakışır ve tüm vatandaşlarımıza yakışır olacağını umuyorum" dedi.
EĞİTİME ÖNEM VERMELİYİZ
Anvers Başkonsolosu Mustafa Kemalettin Eruygur, "Burada bir çok başarılı örnekler var, fakat eğitime önem vermeliyiz ve her şey eğitimde bitiyor, biz bu yüzden eğitime önem veriyoruz" diye konuştu.
İŞÇİ ÇOCUĞU OLARAK GELDİK BAŞARILAR ELDE ETTİK
Gent Belediyesinin etkinliğine katılan İş adamı ve UETD Belçika Başkan yardımcısı Mehmet Mavzer, "Babalarımız, büyüklerimiz buraya işçi olarak geldi, ama biz güzel başarılara imza attığımıza inanıyorum. İnşallah bizden sonra ki nesilde başarılara imza atar" dedi.
BELÇİKA ÖRNEK OLMUŞTUR
Gent belediyesinin 50. Yıl kutlamasına katılan gazeteci Zeynel Lüle, "Belçika’nın en önemli özelliği Türkiye’nin sadece bir kesiminden gelen vatandaşların burada Afyon Emirdağ bölgesinden gelenler büyük bir çoğunluğu oluşturmakta. Belçika’daki Türkler Avrupa’daki diğer Türklere göre başarı elde etmiş ve birçok başarı sağlamış Türklerdir. Belçika’da hep ilkler yaşandı, İlk Belçika’da Türk bakan, İlk Belediye Başkanı ve sonuçta İlklerin yaşandığı bir ülke Belçika" dedi.
Belçika’da Türkçe öğrenmiş olan bir Belçikalı da Türklerin Belçika için önemli olduğunu dile getirdi. Gent Belediyesinde düzenlenen 50. Yıl etkinliği Kurşat Zengin’in konseri ve verilen resepsiyonla son buldu. Sanatçı Kürşat Zengin’in Flamanca seslendirdiği şarkı büyük alkış aldı.

ED(SS)