Fransa'da 20 yıl önce aynı hastanede doğum yapan iki Fransız annenin bebeklerinin karıştırılmasıyla ilgili devam eden davada sona gelindi.

HASTANEYE REKOR TAZMİNAT

Mahkeme, bebeklerin karıştırılmasında hastaneyi suçlu buldu ve ailelere iki milyon euro, yani yaklaşık 5,6 milyon TL (1.9 milyon Euro) tazminat ödenmesine hükmetti. Mahkeme kararına göre, hastane her iki ailenin ebeveynine, çocuklara ve kardeşlerine tazminat ödeyecek.

Hükmedilen tazminat, ailelerin talep ettiği miktarın altıda birine denk geliyor. Ancak ailelerin avukatları, "Mahkemenin hastaneyi sorumlu tutmasından memnun olduklarını" söyledi ve kararı temyize götürmeyeceklerini açıkladı.

10 YIL SONRA KENDİ KIZI OLMADIĞINI ÖĞRENDİ

Sophie Serrano, 4 Temmuz 1994’te yattığı özel hastanede, Manon adını verdiği bir kız çocuğu dünyaya getirdi. Ancak bebeğin ‘sarılık’ olduğu anlaşılınca iyileşmesi için birkaç gün hastanede kalmasına karar verildi. Hemşirelere teslim edilen minik Manon, sarılık olan başka bir bebekle aynı kuvöze kondu. Hastane dört gün sonra bebekleri ailelerine teslim ederken Sophie Serrano hemşireye kızının saçlarının o kadar uzun olmadığını, bu kadar kısa zamanda nasıl uzadığını sordu. Hemşire kuvözdeki ultra viyola lambalarından dolayı saçların uzamış olabileceğini belirterek bebeği verdi.

EŞİM BEBEK ONDAN DEĞİL SANDI, BENİ TERK ETTİ

Anne Serrano olayın nasıl geliştiğini şöyle anlattı:

“İçimde hep şüphe kaldığı için büyüyünce kızımın bana benzemediği hissine kapıldım. 10 yaşına basınca eşimi de ikna ederek ‘babalık testi’ için DNA karşılaştırması yaptırmaya karar verdik. Sonuçlar negatif çıktı. Yani Manon babasından değildi. Eşim bebeğin başkasından olduğunu ileri sürerek beni terk etti. Ne yapacağımı şaşırmıştım. Kızıma bir şey söylemedim ama iki yıl sonra ben de test yaptırdım. Kızın benim olmadığı kesinleşince hastaneyi mahkemeye verdim. Araştırma sonucunda bebeklerin karıştığı ortaya çıktı. Ben kızımdan ayrılmak istemedim. Adının açıklanmasını istemeyen diğer aile de çocuklarından ayrılmak istemediğini söyledi. Çocuklarımız da ‘Büyüdüğümüz ailelerde kalmak istiyoruz’ deyince hastaneyi birlikte dava ettik. Bu aşamada çocuklar üzüldü. Çok zor günler yaşadık ama şimdi 20 yaşındaki kızımla çok mutluyuz. Umarım mahkemenin bu kararı örnek olur ve başka aileler böyle duruma düşmez. Çünkü yaşadıklarımız çok kolay değildi.”

BİYOLOJİK ANNEM BİR YABANCI GİBİYDİ

Sophie’nin gerçek annesi olmadığını anladığında çok şaşırdığını söyleyen Manon, daha sonra iki ailenin ilk karşılaşmasında gerçek annesine karşı bir yakınlık duymadığını ve karşısında adeta bir yabancı gibi durduğunu söyledi. Manon duygularını şöyle anlattı:

“Çok tuhaftı. Karmaşık duygular içindeydim. Karşımda hiç tanımadığım ama gerçek annem olduğu söylenen bir kadın vardı. O ilk buluşmadan sonra iki aile de birbirinden uzak kalmaya karar verdi."