Kapitalizm karşıtı eylemde, beyaz maskeler takan eylemcilerle polis arasında arbede çıktı.

Polise havai fişek ve şişe atıldı. En az 50 kişinin gözaltına alındığı eylemde hafif yaralanan üç polis memurunun hastanede tedavi altına alındığı belirtildi.

Gözaltına alınanların büyük kısmı kamu düzenini bozdukları gerekçesiyle emniyete götürüldü.

GEZİ'YE 24 SAAT TAKİP, LONDRA'YA SESSİZ BBC

Türkiye'de Gezi olaylarını 24 saat boyunca canlı olarak yayınlayan BBC, kendi ülkesinin başkentinde, 100 binlerce insanın katıldığı protesto yürüyüşünü, halkının tepkisini görmezlikten gelerek ve polis müdahalesinin sertliğini gözardı etmek için canlı yayınlamamayı tercih etti.

Eylemciler, Londra’danın merkezinde sadece belli yerlerde kalmaları, polisin istemesi halinde maskelerini çıkarmaları ve yerel saatte 21.00’de dağılmaları koşuluyla izin verilmişti.

Ancak “Tek Çözüm: Devrim” sloganları atan ve kemer sıkma önlemlerini protesto eden göstericilerin bir kısmı ana kortejden ayrılıp Buckingham Sarayı ve Başbakanlığa gitmeye çalışınca polis müdahalesi geldi.

"MEDYA, TÜM GÖSTERİCİLERİ AYNI KEFEYE KOYUYOR"

İngiliz Press Association haber ajansına konuşan Lola isimli bir gösterici, medyayı protesto gösterilerini çarpıtmakla suçladı ve "Biz barışçıl bir yürüyüş düzenliyoruz. Ancak medya yüzde 1'lik kesimin yaptıklarına odaklanıp tüm göstericileri aynı kefeye koyuyor" dedi.

Bazı göstericilerin Londra’nın ünlü alışveriş merkezi Oxford caddesinde mağazaların camlarını kırdıkları görüldü.

AFP ajansına konuşan Aztecarna Peatonito adlı Meksikalı bir anarşist, “Bu gösteri, eşitsizliğe karşı bir protesto” dedi.

"MASKELERİ TAKINCA DİKKAT ÇEKMEYE BAŞLADIK"

Peatonito, Guy Fawkes (İngiltere’de 1605’te barutla parlamento binasını havaya uçurmaya çalışan İngiliz Katolikleri adlı grubun üyesi) maskeleri takmanın seslerinin duyulmasına yardımcı olduğunu belirterek, “Altı yıl boyunca medyanın bizi ciddiye alması için uğraştık. Sonunda maskeleri takınca dikkat çekmeye başladık” diye konuştu.

Guy Fawkes gününde düzenlenen gösteriler için Londra polisi olağanüstü güvenlik önlemleri aldı. Sabahın erken saatlerinde Meclis binası ve Trafalgar meydanı kordon altına alındı.