MERKEZİ Strasbourg’ta bulunan ve İslamofobi, ırkçılık, ayrımcılık, insan hakları, demokrasi, göçmenlere yapılan haksızlıklar ve çok kültürlülük alanında yaptığı çalışmalarla tanınan Cojep International, Avrupa Konseyi'nde (AK) 'Medyada İslamofobi' konulu sempozyum düzenledi.
Yaklaşık 100 kişinin katıldığı sempozyumda AK nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Rauf Engin Soysal ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri hazır bulundu. Konuşmacılar arasında ise AK İnsan Hakları Komiseri Amerikalı Nils Muiznıeks, Fransa’da İslamofobiye karşı çalışmalar yürüten derneklerin ve Cojep Avrupa'nın temsilcileri yer aldı.
SORUNLARI ANLATTILAR
Cojep Başkanı Ali Gedikoğlu, Batı medyasının İslamofobi konusunda önyargısını değiştirmeyi, önyargılar nedeniyle Müslümanlar ile Avrupalılar arasındaki kopmaları önlemeyi hedeflediklerini söyledi. Gedikoğlu, şöyle konuştu:
"İslamofobi; medyada yanlış tanıtım yapılmasına son vermeyi amaçlıyor. Müslümanlar'ı tehdit eden bu durumun uluslararası platformda çözülmesini ve hukuki çalışmalar için kararlar alınmasını istiyoruz. Sempozyumda tartışılan konuların AK’de ele alınmasını diliyor ve bu sorunun önemine vurgu yapıyoruz."
Diğer konuşmacılar ise, Fransa ve Avrupa genelindeki önyargıları, İslamofobi çalışmalarını ve yaşanan sorunları anlattı.
AVRUPANIN EN GÜZEL MİNARESİ SERGİSİ AÇILDI
Avrupa Konseyi çatısı altında AK Parti Kurucu Üyesi Ankara Milletvekili, Türk Delegasyonu Başkanı Reha Denemeç’in katıldığı Avrupa’nın değişik kentlerinde çekilmiş 20 cami- minare fotoğrafları sergisi açıldı. AK’de ilk defa açılan 'Avrupa’nın En Güzel Minaresi Sergisi' büyük ilgi gördü. Açılışa AK nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Rauf Engin Soysal, Strasburg Başkonsolosu Serdar Cengiz ve CHP eski Genel Başkanı, Antalya Milletvekili Deniz Baykal da katıldı. Danimarkalı fotoğraf sanatçısı Ahmet Krausen tarafından çekilen cami ve minare fotoğrafları bir hafta boyunca Avrupa Konseyin’de sergilenecek. Cojep İnternational Derneği, AK girişinde Suriye’de yaşanan insanlık dramına dikkat çeken basın bildirisi dağıttı. Türkiye’nin 600-700 bine yakın Suriyeli mülteciye sahip çıktığını bu nedenle Türkiye’nin desteklenmesini istedi.