NORVEÇ Başbakanı ve Sağ Parti Başkanı Erna Solberg, 3 yıl önce 22 Temmuz 2011’de 77 kişiyi katleden Anders Behring Breivik’in Norveç’i ve Norveç halkının ırkçılıkla mücadelesini güçlendirdiğini söyledi.
22 Temmuz olaylarının 3. yıldönümünde Breivik’in hükümet binalarına bombalı ve Utoya adasındaki gençlik kampına silahlı saldırılarında hayatını yitirenleri anmak için düzenlenen törende konuşan Başbakan Erna Solberg, "Brevik Norveç halkını kıramamış aksine güçlendirmiştir. Breivik katliamlarından sonra Norveç ve Norveç halkı ırkçılıkla mücadele konusunda daha güçlü hale gelmiştir. Sosyal Medyada değişik şeyler yazılsa da ben, 22 Temmuz olaylarından sonra terör ve ırkçılıkla mücadele konusunda daha güçlü hale geldiğimize inanıyorum. Bizler böyle bir şeyin gerçekleşebileceğini hiç düşünmemiştik. Onun için hazırlıksız yakalandık. Ama insan yaşadıklarından ders çıkarıyor" dedi.
YETERİNCE TARTIŞMADIK
Utoya adasındaki katliamdan sağ kurtulan Sosyal Demokrat İşçi Partisi Gençlik Teşkilatı Başkanı Eskil Petersen de yaptığı konuşmada, kendilerini çok güvede hissettikleri gençlik kampında, uğradıkları saldırı sonucu 69 genci kaybettiklerini belirterek, "Bizler gençlik kampında kendimizi güvende hissettiğimiz bir anda terör saldırısına maruz kalarak ortak bir kaderi paylaştık. Bugün kaybettiğimiz 77 kişiyi anıyor, hayatta kalanlar ve ölenlerin yakınlarıyla aynı acıları paylaşıyoruz. İnsan haklarının çiğnenemeyeceğini kabul etmemiz gerekir. Biz buradan böyle bir katliamın tekrar yaşanmaması için elimizden gelen mücadeleyi vereceğimize söz veriyoruz. Ne yazık ki katliam ve katliamı gerçekleştiren kişi hakkında yeterince tartışma yaşanmamıştır" diye konuştu.
ÜLKE ÇAPINDA TÖRENLER DÜZENLENDİ
Hükümet binaları önünde bombanın patladığı yerde yapılan konuşmalarının ve anıtın açılışının ardından, Utoya adasında da bir anma töreni düzenlendi. Oslo ve Utoya adasındaki törenler ve Oslo katedralindeki dini tören dışında, adada hayatını kaybeden gençlerin geldikleri şehirlerde de törenler düzenlendi. 22 Temmuz 2011’de Hükümet binaları önünde patlayan bombalı saldırıda 8 kişi, Utoya adasındaki gençlik kampına yapılan silahlı saldırıda ise 69 kişi hayatını kaybetmişti.

FOTOĞRAFLI