BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Kosova'da Priştine Havalimanı'nın açılışı öncesi yaptığı konuşmada, Balkanlar'ın sürekli kısır döngü halinde tekrarlanan tarihin yeniden inşa edilmesi gerektiğini anlatırken, "Tarihin acı sayfaları sürekli canlı tutularak geleceğe yürünmez" dedi.
Başbakan Erdoğan, Kosova ziyareti kapsamında, Türk firması tarafından yapılan Priştine Uluslararası Adem Yaşari Havalimanı'nın yeni terminal binası ve ek tesislerinin açılış törenine katıldı. Törende konuşan Erdoğan, Kosova'nın, yeni açılan terminal binası ile Balkanlar'ın en güzel ve en modern havalimanına kavuştuğunu belirterek, havalimanının 5 milyon yolcu kapasitesinine sahip oluduğunu duyunca Balkanlar'ın geleceği adına ümitlendiğini söyledi.
Havalimanına Kosova'nın bağımsızlık mücadelesinin milli kahramanı ve şehidi Adem Yaşari'nin isminin verilmesini de ayrıca memnuniyetle karşıladığını belirten Erdoğan, Türk halkının da gönlünde özel yeri olduğunu belirttiği Adem Yaşari'ye Allah'tan rahmet dileğinde bulundu. Kosova'nın giderek daha da kalkındığını, ilerlediğini, bağımsız bir ülke olarak geleceğe daha büyük bir umutla baktığını gördüklerini ve bundan da heyecan duyduklarını belirterek Türkiye'nin Kosova'nın bağımsız bir devlet olarak varlığını ilk tanıyan ülkelerden biri olduğunu söyledi. İki ülkenin ortak bir tarihi, kültürü paylaştığını, kardeş ülke Kosova halkının da Türk halkının kardeşi olduğunu söyleyen Erdoğan, İstiklal Marşı'nın şairi merhum Mehmet Akif Ersoy'un da Kosovalı olduğunu belirtti. Sadece Mehmet Akif Ersoy'un bile iki ülkenin birbirine ne kadar yakın olduğunun en anlamlı ifadesi olduğunu söyleyen Erdoğan, şöyle dedi:
"Kosova'da Türk toplumunun varlığı ve Türkiye'de de Kosova kökenli pek çok vatandaşın bulunması, ilişkilerimizi çok daha ilerilere taşıyor. Ülkelerimiz arasındaki yakın dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin ortak çabalarla gelecek nesillere daha da güçlü bir şekilde taşınacağına gönülden inanıyorum."
Erdoğan, Türkiye özel sektörünün Kosova'da, başta altyapı, sağlık, bankacılık, sigorta, tekstil olmak üzere pek çok başarılı yatırımları bulunduğunu, yatırımların bugünkü toplam değerinin 335 milyon euro'ya ulaştığını bildirdi. Müteahhitlik sektörünün ise Kosova'ya toplam yatırımının yaklaşık 800 milyon euro değerine ulaştığını kaydeden Erdoğan, bu yatırımlarla Kosova'da binlerce kişiye istihdam sağlandığını ifade etti. Başbakan Erdoğan, dünyada örnek gösterilen Türkiye firmalarının Kosova'daki yatırımlarının daha da artmasını, iki ülke firmaları arasında daha da güçlü ortaklıklar kurulmasını temenni etti.
"AVRUPA İLE BÜTÜNLEŞME YOLUNDA İLERLEYECEĞİNE İNANCIM TAM"
Türkiye'nin Kosova'nın ekonomik kalkınmasının yanı sıra özellikle güvenlik ve istikrarına da büyük önem verdiğine vurgu yapan Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
"Balkanlar'da kalıcı barış ve istikrarın sağlanması bakımından Kosova'nın uluslararası toplumun güvenilir bir ortağı olarak sağlam adımlarla Avrupa ve Avrupa Atlantik kurumlarıyla bütünleşme yolunda ilerleyeceğine inancım tamdır. Kosova'nın Türkiye ile ortak tarihi bağlara dayanan kardeşlik ilişkilerini gelecekte NATO ve Avrupa Birliğinin bir parçası olarak sürdüreceğine de inanıyorum." 
Kosova'yı tanıyan ülke sayısının 105'e ulaştığını söyleyen Erdoğan, Kosova'nın pek çok uluslararası ve bölgesel kuruluşa üye olmasının da memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Erdoğan, bu çerçevede Kosova ile Sırbistan arasında sürdürülen Priştine-Belgrad diyalog sürecinin, bölgede barış ve istikrarın tesis edilmesine kalıcı katkıları olacağına inandığını dile getirdi.
Konuşmasında, "Acılar üzerine sağlıklı bir gelecek inşa edilemez. Tarihin acı sayfaları sürekli canlı tutularak geleceğe yürünemez" diyen Başbakan Erdoğan, Mehmet Akif Ersoy'un, "Tarihi tekerrür diye tarif ediyorlar. Hiç ibret alınsaydı tekerrür mü ederdi" dizelerini hatırlattı. Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
"Eğer tarihten, geçmişten ibret alırsanız tekerrür, bir daha tekrar etmez. Ama siz bundan ibret almazsanız o zaman tekrar eder. Tarihten, yaşanan acı hadiselerden ibret alacak, ama geleceği bu acı hadiselerin tekrar yaşanmaması için ibretle inşa edeceğiz. Balkanlar'ın adeta sürekli tekrar eden, adeta bir kısır döngü gibi tezahür eden tarih ve talihini hep birlikte yeniden inşa etmek zorundayız. Dedelerimizin, babalarımızın, bizlerin çektiği acıyı, çocuklarımızın, torunlarımızın da çekmemesi için bugünden gerekli tedbirleri almak durumundayız. Birbirine bu kadar yakın, birbiri ile bu kadar iç içe geçmiş Balkan coğrafyasında barış, huzur ve istikrarın kalıcı olması daha da güçlenmesi en büyük arzumuzdur."
Türkiye'nin, Balkan coğrafyasının tüm halklarına eşit uzaklıkta durduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, Balkanlar'ın barış ve istikrar, huzur ve kalkınmasının çok önemsendiğine vurgu yaptı. Erdoğan, "Diyalogla, istişare ile daha yoğun işbirliği ile Balkanların çehresini ve talihini değiştirebileceğimize yürekten inanıyoruz. Sağduyulu ve dirayetli liderler yönetiminde, inanıyorum ki Balkanlar sadece bölgenin değil, sadece Avrupa kıtasının değil, tüm dünyanın barış, dostluk ve kardeşlik coğrafyası olacaktır" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Balkanlar ve Kosova'nın müreffeh bir gelecek inşa etme çabalarını takdirle izlediklerini belirtererk, "Türkiye her zaman tüm kurumları ile Kosova'nın yanında yer almıştır ve gelecekte de Kosova'ya destek olmaya devam edecektir" ifadesini kullandı.
Konuşmasının sonunda, yeni terminal binasının tüm Kosova'ya, bölgeye hayırlı olması temennisinde bulunan Erdoğan, emeği geçenleri kutladı.
3 BAŞBAKAN BİRARADA
Türk firması Limak tarfından 'Yap- işlet- devret' modeli ile yapılan Adem Yaşari Havalimanı yeni terminal binası ve ek tesislerin açılışı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kosova Başbakanı Haşim Taçi ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama tarafından yapıldı. Açılış töreni öncesinde, havalimanının terminal binasını gezen başbakanlar, törenin yapılacağı salona birlikte geldi. Törene, başbakanların yanı sıra Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile bazı milletvekilleri de katıldı.