UNESCO'nun (Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu) 37’nci Genel Konferansı’na katılmak üzere, 6-10 Kasım tarihlerinde, Paris’te bulunan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı Paris ve yakınında bulunan dernek temsilcileri ile bir araya geldi. Avcı, derneklerin eğitim ile ilgili sorunlarını dinledi. Sivil toplum temsilcileri özellikle Fransa’da ders kitaplarında yer alan sözde Ermeni soykırımının ders kitaplarında yer almasından duydukları rahatsızlıklarını dile getirdi ve bu konuda gerekenin yapılmasını istedi.
Bakan Avcı, Fransa Milli Eğitim Bakanı ile şimdiye kadar bir araya gelemediğini, Cumhurbaşkanı Francois Holland’ın Türkiye ziyaretinde heyette bulunmasını isteyeceklerini ve bu ziyaret sırasında şunları dile getirileceğini söyledi. Bakan Nabi Avcı, şöyle konuştu:
"Bu kitaplarda sadece Ermeni meselesi ile ilgili değil, bizi hiç ilgilendirmeyen bir konuda Fransızlar ile İngilizler arasında da tarihi çarpıtma meselesi olsa bile bizi rahatsız eder. Kaldı ki burada haksız şeyler var, pedagojik de değil. Sizin bu kadar çok Türk öğrencinizin olduğu bir yerde yabancı düşmanlığını körükleyecek bu ifadeleri kullanmak, çocuklarınıza jenosit bilincini aşılamak için yapıyoruz deseniz bile yolu bu değil. Böyle olmaz. Bu tamamen çocuklar arasında nefret suçunu teşvik eden,yabancı düşmanlığını teşvik eder. Bu siyasi bir karar. Ermeni’ye seçim rüşveti olarak, kendi çocuklarınızın da ruh dünyası ile geleceği ile oynuyorsunuz bunları söyleyeceğiz."
Bakan Avcı konuşmasına öğretmenlere sahip çıkılmasını isteyerek şunları söyledi:
"Bu sadece bu bölgede değil,Avrupa’da değil Türkiye’de de köylerimiz, kasabalarımız bütün şehirlerimizde mesela Karşılaştırılması gerekmez ama genellikle iki kamu görevlisi gibi görülen din görevlileri ile öğretmenler karşılaştırılır genellikle ve ne yazık ki öğretmenlerimiz ne yazık ki din görevlilerimizin gördüğü itibarı, desteği pek fazla göremezler. Bu milli eğitim olarak benim açımdan beni üzüyor.Onun için bölge ve dernek adı zikredilmeden bana getirildiği için söylüyorum. Öğretmenlerimize sahip çıkalım."