BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Berlin'de 'Hedef Türkiye 2014' Berlin Çalıştayı'na katıldı.
TÜBİTAK tarafından organize edilen ve Berlin Türkevi'nde gerçekleştirilen çalıştaya Bakan Işık'ın yanısıra TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak, akademisyenler, öğrenciler ve bilim insanları katıldı. Çalıştayın açılış konuşmasına, yapılan çalışmanın ülkemizin geleceği açısından çok önemli olduğunu söyleyerek başlayan Bakan Fikri Işık, herşeyin insan için olduğunun altını çizdi. Bakan Işık, "Herbirimizin tüm gayreti insanlarımız için, insanlarımız, daha mutlu, daha huzurlu, daha barışçıl, daha güvenli bir ülkede ve dünyada yaşasınlar diye bilimin de, siyasetin de, sanatın da, kültürün de aslında temel amacı bu" ifadesini kullandı.
Artık dünyada mücadelenin ve rekabetin bilim ve teknoloji alanında yaşandığını söyleyen Fikri Işık şöyle konuştu: "Bu alandaki üstünlük artık diğer tüm alanlardaki üstünlüğün de anahtarı konumuna geldi. Eğer siz bilim ve teknoloji alanında üstünseniz diğer alanlarda da üstün olmanız çok kolaylaşıyor. Bilim ve teknoloji alanında üstün olabilmek için de yine en büyük kaynak insan kaynağıdır. Allah'a şükür ki bugün artık Türkiye'nin önemli maddelerinden biri, Türkiye'nin bilim ve teknolojide uluslararası yarışta yerini alması ve bilim ve teknoloji üreten, AR-GE ve innovasyon yapan bir ülke konumuna gelmesidir. Türkiye'de AR-GE bütçesi yüzde 0,3 0,4 seviyesinden bugün artık 0.92 seviyesine geldi. Ama hedefimiz cumhuriyetimizin 100. kuruluş yılı olan 2023 yılında, diğer hedeflerimizle birlikte AR-GE bütçemizi gayri safi milli hasılamızın (GSMH) yüzde 3'üne çıkarmak. Bu bizim için çok önemli bir hedef; aslında diğer bütün hedeflerimizi de destekleyen bir hedef."
Kişi başına düşen milli gelir bazında Türkiye'nin son 10 yılda bir sıçrama yaptığına da değinen Bakan Işık, ikinci sıçramanın farklı olması gerektiğini belirtti. İkinci sıçramanın enstrümanlarının da farklı olacağını söyleyen Bakan Işık, " 3 bin 300 dolarlardan 10 bin 500 dolarlara gelmek için Türkiye son 11 yılda önemli bir sıçrama yaptı. Ama şimdi 25 bin dolarlara çıkmak için ciddi bir sıçrama daha yapmak zorundayız. Bu sıçramayı ancak ve ancak AR-GE ile, innovasyonla, ürün geliştirmeyle, süreç geliştirmeyle, faydalı modelle, patentle, tasarımla ve marka oluşturmayla yapabiliriz" dedi.
Bakan Işık, Türk-Alman bilim Yılı etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen çalıştayın amacının, yurt dışında yaşayan Türk bilim adamlarını bir araya getirerek belli konuları tartışmak ve AR-GE faaliyetlerinde bulunmak olduğunu söyledi. Yurt dışında yaşayan Türk bilim insanlarını Türkiye ili birlikte çalışmaya davet eden Fikri Işık, kazan kazan prensibine göre iki tarafın da kazanacağı işbirliği teklifinde bulundu.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak da Doğan Haber Ajansına yaptığı açıklamada, Almanya'nın TÜBİTAK'ı hüviyetinde olan DFG (Deutsche Forschunsgemeinschaft) ile birlikte çok kapsamlı bir anlaşma imzaladıklarını söyledi. Bu anlaşma çerçevesinde ortak mekanizmalar geleştirdiklerini ve ortak çalıştaylar yapacaklarını kaydeden Altunbaşak, "Ortak projeler için hem DFG'nin hem de TÜBİTAK'ın fon koyacağı ve oluşturulan fonla ortak projelerin destekleneceği bir mekanizmadan bahsediyoruz. Bunun dışında TÜBİTAK kendisi 2014 yılı için 50 projeyi fonladı. Bunlar Türk ve Almanların beraber olduğu etkinliklerdir. 13 projeyi de DFG fonladı ki bu sayıların giderek artmasını bekliyoruz. Yine bu çalıştay çerçevesinde, Türkiye'ye dönmek isteyen akademisyenlerimiz, araştırmacılarımız varsa onlara ne gibi imkanlar sunduğumuzu, Türkiye'nin artık 10 sene 20 sene önceki gibi olmadığını, ekosistemimizin gelişmiş ülkelere yaklaşmaya başladığını anlattık. Bu çerçevedeki burs programlarımızdan bahsettik. Burs programlarımız oldukça rağbet görüyor. Bir burs programımızdaki başvurular 41 kez artmış. Yine bir başka yurda dönüş programımıza başvurular 5,5 kat artmış. Burada bir araştırmacıysanız ve Türkiye'ye dönmek istiyorsanız hem araştırma, hem rehberlik, hem de finansal açıdan çok cazip fırsatlar sunuyoruz. Ayrıca proje imkanlarının nasıl olabileceğini, oluşturulabileceğini anlatık bugün bu çalıştayda" diye konuştu.