ALİ KAN/BAKÜ () - Azerbaycan’da Milletvekili Ganire Paşayeva Öncülüğünde, "Ali Bey Hüseyinzade ve Türk Dünyası Birliği Düşüncesi" isimli bir konferans düzenlendi.

Azerbaycan Eğitim Bakanlığı ve Avrasya Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü İçtimai Birliği'nce düzenlenen konferansın açılışına Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği ve Azerbaycan Eğitim Bakanlığı üst düzey yetkilileri, milletvekilleri ve öğrenciler katıldı.

Soma'daki maden faciasında hayatını kaybedenler için saygı duruşunun ardından başlayan konferansta, Ali Bey Hüseyinzade konulu kompozisyon yarışmasında başarılı olanlara ödülleri verildi.

Konferansın organizatörü olan, Avrasya Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü Birliği Başkanı Milletvekili Ganire Paşayeva da Ali Bey Hüseyinzade'nin Türk dünyasının önemli fikir adamlarından olduğunu söyledi. Paşayeva, yapılan toplantılarda da Ali Bey Hüseyinzade’nin mirasının genç nesillere daha geniş tanıtılması amaçlandığını ifade etti.

Ali Bey Hüseyinzade’nin Türk dünyasının aydınları ve seçkin kişilikleri arasında yer aldığını belirten Paşayeva, sözlerine şöyle devam etti:

‘’Ali Bey Hüseyinzade Azerbaycan'da doğmasına rağmen ömrünü tüm dünyada yaşayan Türkleri savunmasına adayan, Türk dünyası aydınları ve seçkin kişilikleri arasında özel yere sahip olan değerli bir şahsiyettir. Azerbaycan'la beraber Türkiye gençliğinin de Ali Bey Hüseyinzade’nin mirasını daha yakından tanımaları yönünde Avrasya Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü İB’nin İstanbul, Bolu, Karabük Türk Ocakları, Giresun Üniversitesi ile birlikte Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde de Konferanslar düzenledik. Bugün Türkiye'den Azerbaycan’a misafir olarak gelmiş 20'ye yakın değerli bilim adamı, edebiyatçı gazetecilerle beraber milli Lider Haydar Aliyev'in söylediği gibi ‘Bir millet iki devlet’ düşüncesi ile bu konferansın geçirilmesinin ve gençlerimiz için önemli bir mesajdır.”

AK (AÖ)