İhsan EKİCİ/VİYANA, () - AVUSTURYA ziyaretini tamamlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz'u kaldığı otelde kabul etti. Avusturya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada Bakan Sebastian Kurz'un görüşmede "Başbakan seçim kampanyasını Avusturya'ya taşımıştır ve sokaklarımızda huzursuzluk medyadan gelmiştir. Son dönemde kimlik konusundaki kaydettiğimiz gelişmeler bu program ile zor hale gelmiştir" ifadelerini kullandığı belirtildi.
ÇAVUŞOĞLU: GÖRÜŞME ÇOK OLUMLU GEÇTİ
Başbakanlık Basın Merkezi tarafından yapılan açıklamada, yapılan görüşmede Avusturya Dışişleri Bakanı Kurz'un Başbakan Erdoğan'a UETD 10. Yıl Etkinliklerinde yaptığı konuşmada verdiği olumlu mesajlardan dolayı teşekkür ettiği ifadelerine yer verildi. AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu ise görüşmeden sonra gazetecilere otel önünde yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz arasındaki görüşmenin çok olumlu geçtiğini söylemişti. Mevlüt Çavuşoğlu, uyum konusunda ve özellikle Almanca öğrenmede önemli mesafeler kaydedildiğini söyleyen Kurz'un, çıkan sorunlarda göçmen karşıtı partilerin tutumlarının da etkili olduğunu ifade ettiğini söyledi. Açıklamasında, her zaman içeride ve dışarıda aynı şeylerin söylenmesine Erdoğan'ın çok önem verdiğini dile getiren Çavuşoğlu, "Bazen bundan rahatsızlık duyuyorlar ama, başbakanımız her zaman kapalı toplantılarda da kamuoyunun önünde de aynı şeyi söyler. Avrupalı dostlarımızdan da AB süreci dahil her konuda aynı yaklaşımı beklemek de bizim hakkımızdır." şeklinde konuştu.
KURZ: BAŞBAKAN SEÇİM KAMPANYASINI AVUSTURYA'YA TAŞIMIŞTIR
Görüşmeye ilişkin Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, "Sayın Erdoğan ile duygusal bir görüşme gerçekleştirdik. Bazı konularda görüş ayrılıklarımız var. Başbakan Erdoğan'a, kendisinin Viyana programına ilişkin düşüncelerimizi aktarma fırstı buldum. Kendisine gayet açık bir şekilde düşüncemizi söyledim. Başbakan seçim kampanyasını Avusturya'ya taşımıştır ve sokaklarımızda huzursuzluk meydana gelmiştir. Son dönemde kimlik konusundaki kaydettiğimiz gelişmeler bu program ile zor hale gelmiştir. Türkiye'den bu tarzda bir müdahale zarar vericidir. Erdoğan görüşmemizde daha çok kendini haklı çıkaracak bir şekilde, yaptığı konuşmanın neden bir seçim konuşması olmadığını anlatmaya çalıştı. Kendisine uyum konusunda hangi gelişmeleri sağladığımızı anlatmaya çalıştım. Bu buluşma bizim açımızdan her şekliyle faydalı bir görüşme oldu" şeklinde yazılı bir açıklama yaptı.

FOTOĞRAFLI